22.2 december 2002

Lise Manniche
Orakeltemplet i Siwa
Bo Dahl Hermansen
Mitanni og dets relationer til Ægypten
Jean-Pierre Mohen
Det gamle Ægypten og det moderne laboratorium
Johannes Jeppesen
Jeg er ren! Jeg er ren! Jeg er ren! Jeg er ren!
Annette Lerstrup
Hvad er meningen med Apa Onnophrios' liv og levned
Anne Marie Vedsø Olesen
Kaos og Orden: Seth, Osiris og Tryllefløjten
Marit Nim
En anderledes Nilcruise: min dag som Yusuf

Resuméer

Forsideillustration:
Ammit i Banentius grav i Bahariya. 26. dynasti. Til J. Jeppesens artikel. Foto L. Manniche.
Redaktionelt
English Abstracts
Om forfatterne
Siden sidst
Bagsideillustration: 
Udsigt fra Gebel Dakrur mod orakeltemplet og (forrest) Umm Ubeida-templet. Den nederste port giver adgang til byen på klippen, den øverste markerer indgangen til orakeltemplet. 
Til L. Manniches artikel. Foto K. Hellemose. 

Redaktionelt

Det er ikke altid ganske forudsigeligt hvad der lander på redaktørens bord. To af bidragene i dette nummer var planlagte: Annette Lerstrups kommentar til Onnofrios' liv, oversat i Papyrus 2001/2, samt Bo Dahl Hermansens artikel om det fremmede land Naharina, der også omtales som Mitanni, hvis det da ikke hedder Huru eller Hanigalbat. Det optræder både i historiske og litterære kilder, og her har vi en artikel, man hurtigt kan slå op i, hvis man er i vildrede.

Som det har været tilfældet med andre artikler, forelå Johannes Jeppesens bidrag om det glubske uhyre i hjertevejningsscenerne også i første omgang som eksamensopgave ved Carsten Niebuhr Instituttet. Det rygtedes, at det var potentielt Papyrus-materiale, og det viste sig da også at være rigtigt, idet forfatteren anskuer emnet fra en ny vinkel. Illustrationsmuligheder mangler der heller ikke her.

DÆS' oktobertur gik blandt andet til Siwa-oasen. Det var en betagende oplevelse at stå på det sted, hvor Alexander den Store konsulterede Amons orakel for lidt over to tusind år siden. Redaktøren var der sidst i 1969, hvor templet var ganske skjult bag huse. Disse er nu blevet fjernet, og i 1980erne blev templet konsolideret og publiceret af tyske arkæologer. Artiklen i dette nummer bygger hovedsageligt på K. Kuhlmanns fascinerende bog fra 1988 om Amon-templet og dets orakel. Det var under en rejse til et seminar i Cairo i foråret 2002, at redaktøren hørte et foredrag af Jean-Pierre Mohen om hvordan et moderne laboratorium anvendes i ægyptologiens tjeneste. Resultatet blev en artikel, der blandt andet analyserer, hvordan den berømte skriverstatue i Louvre fik sit livagtige blik.

Ægyptologi drager folk på mange planer. Det inspirerede en moderne forfatter med historiske interesser til en roman, der på mesterlig vis kombinerer Ægyptens mytologi, Mozarts musik og frimureri. Anne Marie Vedsø Olesen fortæller om baggrunden for Djævlens Kvint. Marit Nim skiftede ganske identitet for en weekend, da hun blev involveret som testspiller i et rollespil, der fandt sted på en Nilsejlads i 1938. Det blev der en god historie ud af.

Om ægyptologien egentlig skal markedsføres som show business er nok et andet spørgsmål, der blev aktuelt under efterårets præsentation af et i sig selv interessant projekt, der angik udforskningen af en "luftkanal" fra "dronningekammeret" i Cheops-pyramiden. Hvis planer og snit på nogen måde kan korrigeres ved hjælp af moderne teknink, er det altid tilfredsstillende. Selv om den store pyramide drager det brede publikum som en magnet, er der dog intet vundet ved at skrue forventningerne op til et klimaks, der trods anvendelsen af kostbart udstyr udeblev, og hvor de mindre spektakulære resultater af hårdt arbejde i periferien blev stillet i skyggen. Man kan undre sig over, hvorfor ingen har fanget den eneste håndgribelige indikation af, at der kunne være mere i pyramiden, end vi forventer. Papyrus Westcar, hvis budskab er en forudsigelse af, hvem der bliver de tre første konger i 5. dynasti, rummer som en af rammefortællingerne en historie om kong Cheops, der var interesseret i at få fat i oplysninger, gemt i en flintekiste, om antallet (eller indretningen) af hemmelige rum i Thoths tempel, for "hans Majestæt havde længe ønsket at lave en kopi deraf i sin horisont (dvs. sin pyramide)." Det ville i hvert fald være en påstand, som det ville være værd at efterforske…

DÆS' rejseaktiviteter bliver stadig mere populære. I juni var 20 medlemmer på museumstur til Leiden, Bruxelles, Hildesheim og Berlin. En lignende gruppe var på en meget indholdsrig tur i oktober, der gik til Alexandria, Siwa, Bahariya, Mellemægypten med Beni Hasan, el-Amarna og Tuna el-Gebel for så at slutte af i Luxor. Der er ligeledes stor forhåndsinteresse for den klassiske Ægyptenstur til marts og en museumstur til Norditalien i foråret. Mange af deltagerne følger kurser på Folkeuniversitetet, og det er jo netop denne kombination af undervisning og rejser, der var det egentlige grundlag for selskabets oprettelse for snart 25 år siden.
LM

^ Op


Resuméer

Lise Manniche, Orakeltemplet i Siwa
Forfatteren, der netop har besøgt Siwa-oasen, giver her en beskrivelse og fortolkning at templet baseret på K. Kuhlmann tilbundsgående studie fra 1988.

Bo Dahl Hermansen, Mitanni og dets relationer til Ægypten
Mitanni, Naharin, Huru... forvirret? Her bliver terminologien forklaret og der gives et rids af landets historie - dette fjerntliggende land, der så ofte nævnes i både historiske og litterære ægyptiske kilder.

Jean-Pierre Mohen, Det gamle Ægypten og det moderne laboratorium
Forfatteren gennemgår resultaterne af nogle tekniske undersøgelser som franske museer i de sidste år har foretaget: mumier er blevet røntgenfotograferet, glemte fundsteder genfundet og hemmeligheder fra kunstnerer og parfumemageres værksteder afdækket.

Johannes Jeppesen, Jeg er ren! Jeg er ren! Jeg er ren! Jeg er ren!
Alle der er interesserede i ægyptologi kender billedet hvor den afdødes hjerte vejes for at give adgang til Osiris' rige. Forfatteren giver en ny fortolkning af et gammelt dilemma.

Annette Lerstrup, Hvad er meningen med Apa Onnophrios' liv og levned
En kommentar til den oversættelse Apa Onnophrios' levnedsbeskrivelse, der stod i et tidligere nummer af Papyrus.

Anne Marie Vedsø Olesen, Kaos og Orden: Seth, Osiris og Tryllefløjten
Forfatteren af den meget roste roman Djævlens kvint fortæller historiens musikalske baggrund.

Marit Nim, En anderledes Nilcruise: min dag som Yusuf
Forfatteren, der arbejder med computerspil og læser ægyptologi på Åbent Universitet,  fortæller om et weekendlangt rollespil.

^ Op


English Abstracts

Lise Manniche, 'The temple of the oracle'.
Inspired by a recent visit to the Siwa oasis the author presents a description and interpretation of the monument based on the comprehensive study by K. Kuhlmann from 1988.

Bo Dahl Hermansen, 'Mitanni and its relations with Egypt.'
Mitanni, Naharin, Huru... are you confused? The article explains the terminology and outlines the history of this distant country which is frequently quoted in Egyptian sources, historical as well as literary.

Jean-Pierre Mohen, 'Ancient Egypt and the modern laboratory.'
Science has become an integral part of archaeology of today. The author outlines some of the fields in which the laboratory of the French museums has played a major part in recent years from X-raying mummies to discovering lost sites and revealing secrets from the workshops of sculptors and unguent-makers.

Johannes Jeppesen, 'I am pure! I am pure! I am pure! I am pure!'
Everybody with an interest in Egyptology is familiar with the scene depicting the weighing of the heart of the deceased prior to entering the Fields of the Blessed. The author brings a new approach to an ancient dilemma.

Annette Lerstrup, 'The purpose of The Life of Onnophrios.'
This article provides a commetary to the translation of the Life of Onnophrios, translated in a previous issue of Papyrus.

Anne Marie Vedsø Olesen, 'Chaos and order: Seth, Osiris and The Magic Flute'.
The author of a recent much acclaimed novel, Djævlens kvint (The Devil's Quint), outlines the musical background to the story.

Marit Nim, 'A Nile cruise with a difference, or My day as Yusuf'.
With a background in the computer games business as well as in Open University courses in Egyptian civilisation and the study of hieroglyphs, the author combined her interests during an eventful weekend of role play.

^ Op


Om forfatterne

Bo Dahl Hermansen er ekstern lektor i nærorientalsk arkæologi ved Carsten Niebuhr Instituttet.
Paul John Frandsen er lektor i ægyptologi ved Carsten Niebuhr Instituttet.
Johannes Jeppesen er pensioneret skoleinspektør og studerer ægyptologi på Carsten Niebuhr Instituttet.
Annette Kjølby er cand. mag. i nærorientalsk arkæologi og amanuensis ved Carsten Niebuhr Instituttet.
Annette Lerstrup er cand. phil. i ægyptologi.
Lise Manniche, forfatter, mag. art., PhD, ekstern lektor ved Carsten Niebuhr Instituttet, er redaktør af Papyrus.
Jean-Pierre Mohen er direktør for Centre de recherche et restauration des musées de France.
Marit Nim er leder af Fantasks spilleafdeling og studerer middelægyptisk på Åbent Universitet.
Anne Marie Vedsø Olesen er læge og forfatter.

^ Op


Siden sidst

v. Annette Kjølby

NYE UDGRAVNINGER OG ANDEN FORSKNING

Ny blokeringssten i Cheopspyramiden
Åbningen af blokeringen, eller lukkestenen, i den sydlige luftkanal i Cheops-pyramidens såkaldte dronningekammer er uden tvivl den mest omtalte undersøgelse af oldtidens Ægypten siden sidst. Under stor mediebevågenhed blev en lille robot sendt gennem luftkanalen. Formålet var at åbne den blokering, som blev fundet i luftkanalen i 1993 for at se hvad der var bagved. Som det nok er de fleste af læserne bekendt, var det eneste den fandt endnu en blokering 65 cm bag den allerede kendte. Ikke videre spektakulært, men det giver dog grundlaget for videre undersøgelser på et senere tidspunkt. Under mere diskrete forhold foretog robotten nogle dage senere en rejse i dronningekammerets nordlige luftkanal, hvor man kom frem til et noget mere interessant resultat. Her fandt robotten nemlig en blokeringssten af samme type som den første fra den sydlige luftkanal. Stenene er placeret i samme afstand til dronningekammeret, nemlig ca. 65 m fra selve kammeret. Dermed kan planen over pyramidens indre nu korrigeres.
(bl.a. http://news.nationalgeographic.com/news/2002/09/0923_020923_egypt.html samt http://www.guardians.net/egypt/_team_finds_new_mystery_door.htm, hvor der også er billeder af lukkestenen).

Sovesale, arbejderby og måske et palads: Nyt fra byen på Gizaplateauet
Mark Lehners udgravninger af Giza-plateauet giver fortsat nye oplysninger om folkene bag pyramiderne. En af det sidste års mest interessante fund er en række lerramper af ca. 1 m bredde. Ægyptiske senge skrånede ofte en anelse, så at fodenden var lavere end hovedenden, og udgraverne har fortolket ramperne som senge-platforme. Sengene blev fundet i mindst et af de store gallerier, som tidligere er omtalt i Siden Sidst. Lehner har iflg. National Geographic foreslået, at gallerierne kan have tjent som sovesale eller barakker for op til 2000 personer.

De seneste udgravninger har desuden afsløret en seperat arbejderby, "den østlige by", som ligner en typisk ægyptisk bebyggelse med gårdspladser, kamre og huse. Lehner foreslår, at denne by husede de folk, som udgjorde den faste faglærte stab såsom kunstnere, håndværkere, murere, stenhuggere, opsynsmænd og embedsmænd.

Endelig har man påbegyndt udgravningen af en stor bygning, som måske kan vise sig at være et palads eller en administrationsbygning. Bygningen har dobbelte og tredobbelte mure og indeholder en gruppe lerstenssiloer omkring en stor åben gård såvel som adskillige kamre, hvor der bl.a. er levn efter vævning og kobberarbejde. Hvis bygningen viser sig at være et palads, vil det være ganske unikt, da der ikke tidligere er fundet paladser fra Gamle Rige.
(http://news.nationalgeographic.com/news/2002/08/0805_020805_giza.html

Satellitpyramide fundet i Abusir / Abu Roash
Kong Djedefres satellitpyramide blev tidligere dette år lokaliseret af et schweizisk udgravningshold under M. Valloggia. Den er placeret nær det sydvestlige hjørne af Djedefres pyramide. Pyramiden har trinkonstruktion og en 1,5 m dyb skakt, hvorfra der gik en underjordisk korridor fra nord til syd. Fra korridoren udgår tre siderkamre, et på østsiden og to på vestsiden. Inden i satellitpyramiden fandt arkæologerne bl.a. fint rødpoleret keramik, stenkrukker, inkl. et fragment af et alabastfad med Cheops’ horusnavn, kakler af samme type som dem man kender fra Djosers trinpyramide og fragmenter af en kalkstenskiste.
(http://www.guardians.net/hawass/new_pyramid_discovered_at_abu_rp.htm; KMT 13/3 2002, 5)

Abydos
Udgravningerne af området omkring Ahmoses pyramidekompleks i Abydos har med årene og især med de sidste sæsoners arbejde afsløret hele fem bygninger fra det tidlige Ny Rige. Dette understreger, at Abydos måske var det første store fokus for byggeaktiviteter i den sene del af Ahmoses regeringstid.
(KMT 13/3 2002, 6)

Memnon-kolosserne renset
Memnon-kolosserne er blevet renset. Dette har synliggjort en del af statuernes oprindelige bemaling, især på figuren af dronning Teje ved foden af den sydlige statue. De græsk-romerske graffiti er ligeledes blevet mere tydelige.
(KMT 13/2 2002, 12)

FOR DE REJSELYSTNE

Bibliotek endelig åbnet
Biblioteket i Alexandria blev omsider officielt indviet den 16. oktober. Deltagere i DÆS' Ægyptenstur var privilegerede ved at blive vist rundt i biblioteket d. 8. oktober, hvor håndværkerne stadig var i fuld gang med at prøve at nå deres deadline og skolebørn mødte op for at holde generalprøve på deres procession. Underetagen i biblioteket rummer p.t. to udstillinger: en om ægyptiske oldsager, der trods manglende katalog og ufuldstændige skilte er interessant, da den viser ting, der tilsyneladende er gravet frem fra Cairo-museets magasiner, og en anden om geologi og naturvidenskab med flot opsatte og belyste genstande – forstenede planter med millioner af år på bagen, sten i alskens farver, pigmenter m.m. alt sammen med instruktive plancher. På første sal er der en udstilling af Alexandria før og nu, der bl. a. rummer plancher fra F. L. Nordens rejse til Ægypten i 1737.
(Lise Manniche, Ægypten oktober 2002)

Nyt katalog
Et nyt illustreret katalog om det græsk-romerske museum i Alexandria er på trapperne, forfattet af italienske forskere med forord af Zahi Hawass. Det vil gøre det betydeligt lettere at få noget meningsfyldt ud af besøget på dette museum, der rummer levn fra byens kosmopolitiske fortid.
(Lise Manniche, Ægypten oktober 2002)

Fødselsdag på det Ægyptiske Museum
Det ægyptiske museum i Cairo fejrede 9.-11. december 2002 sin 100 års fødselsdag med et internationalt seminar, en banket med oldægyptiske delikatesser og åbningen af en vandreudstilling, passende kaldt "Hidden Treasures", af 300 genstande fra museets magasiner og andetsteds – bl. a. den store Bes-figur fra Bahariya-oasen, afbildet i Papyrus 2002/1. Udstillingen begynder i museets kælder, hvor offentligheden for første gang har fået adgang, og hvor den vil stå et år, hvorefter den vil rejse rundt i verden for at skaffe midler til det nye museum. Museets facade blev til lejligheden malet i en smuk, mørk okkerrød farve. Der er yderligere planer om et 12-etages annex med diverse faciliteter vest for det gamle museum (se endvidere Horus, oktober/december 2002, s. 10-11).
(Lise Manniche, Ægypten oktober 2002)

Bedre skiltning i Giza
Y. Harpur og hendes medarbejdere er gået i gang med at lave skilte til nogle af de mest besøgte mastabaer på Giza plateauet. Planen er, at guiderne i fremtiden vil kunne bruge planer og billeder på skiltene til at fortælle om gravene, hvorefter de besøgende så kan gå indenfor.
(KMT 13/3 2002, 5-6)

Museum i Mallawi
Museet i Mallawi i Mellemægypten er et af de provinsmuseer, som ægypterne har planer med i fremtiden. Foreløbig sover det dog sin tornerosesøvn. Det rummer adskillige levn fra den nærliggende by Hermopolis og gravpladsen i Tuna el-Gebel, og dermed en imponerende samling ibis-figurer og diverse dyremumier. Derimod er der kun få levn fra el-Amarna på den anden side af floden. Man kan se en prinsessestatuette og en fin, men sortsværtet talatat med arkitektonisk motiv.
(Lise Manniche, Ægypten oktober 2002)

Deir el-Bahari
Tredje etage af Hatshepsuts tempel i Deir el-Bahari er nu omsider åbnet for turister. Der er dog kun adgang til gården, ikke til solhelligdommen mod nord og det allerhelligste med billeder af bl. a. prinsesse Neferure.
(Lise Manniche, Ægypten oktober 2002; se desuden Siden Sidst 21/2)

Merneptah museum indviet
Merneptahs tempel i Luksor er nu officielt åbnet for offentligheden. I det nye museum ved templet kan man få et indtryk af tempelplanen og se bl.a. statuer og relieffer fra templet.
(KMT 13/2, 12)

ANDET

Det nye ægyptiske museum
I sommeren 2002 blev der udskrevet en international arkitektkonkurrence om et nyt ægyptisk museum i Cairo, der skal bygges på en grund med udsigt til pyramiderne i Giza, der hvor vejen drejer fra til Alexandria. Over 2000 arkitektfirmaer var interesserede i det oprindelige oplæg, og omkring 10 danske firmaer har reflekteret på denne udfordring, der skal sætte standarden for museer i resten af dette århundrede. En shortlist på 20 udvalgte (men naturligvis hemmeligholdte) firmaer lå klar i begyndelsen af november, og den endelige vinder af projektet offentliggøres i maj 2003. Læs mere om konkurrencen på www.gem.gov.eg
(Lise Manniche, november 2002)

SÆRUDSTILLINGER

(NB! oplysningerne er taget fra diverse magasiner, nettet m.m. Check derfor datoerne med udstillingsstedet).

Gravskatte fra Ægypten
Det er nu ved at være sidste chance for at komme forbi Glyptotekets fine særudstilling, som samler gravudstyret fra tre forskellige grave fra 1.Mellemtid og overgangen til Mellemste Rige.
Glyptoteket: 19. september 2002 – 5. januar 2003.

Les artistes de Pharaon. Deir el Medineh et la Vallée des Rois
Udstilling med ca. 350 genstande fra og relateret til arbejderlandsbyen Deir el-Medina
Musées Royaux d'Art et d'Histoire, Bruxelles: 10. september 2002 – 12. januar 2003
Fondation Bricherasio, Turin: 11. februar 2003 – 18. maj 2003.
(Eg. Arch. 20, 2002, 21)

The Pharaohs of Ancient Egypt.
En udstilling som sætter fokus på kongens roller, som præst, kriger og gudernes søn, samt på paladset, kongefamilien og hoffolk.
Palazzo Grazzi, Venedig: 10. sept.2002-3. maj 2002.
(KMT 13/3 2002, 14)

The Quest for Immortality.
Udstilling centreret om ægypternes tro på efterlivet, illustreret ved en samling af udvalgte genstande, primært fra det Ægyptiske Museum i Cairo, men også fra Luxormuseet og andre ægyptiske lokaliteter. Inkluderer desuden en kopi i fuld størrelse af Thotmes IIIs gravkammer.
Udstillingen turnerer først i USA, hvor den skulle kunne ses i følgende rækkefølge (der opgives ingen datoer):
Museum of Science, Boston
The New Orleans Museum of Art
The Denver Museum of Nature and Science
The Museum of Fine Arts, Houston
Efter USA turneen er planen at udstillingen kommer til Europa.
(KMT 13/3 2002, 18-23; 15)


^ Op
Papyrus' arkiv

< Dansk Ægyptologisk Selskab