Forside af papyrus 20-1 

20.1 juni 2000

Lise Manniche:
Nyt fra kongressen
Paul John Frandsen:
Millenniumdebat om religion
Henriette Koefoed:
Pyramidemode - Tre eksempler på en usædvanlig kvindedragt fra det 4. dynasti
Josephine Schnohr:
Ægyptiske gravskikke set i historisk perspektiv
Torben Holm-Rasmussen:
Anubisskrinet fra Tutankhamons grav - og balsameringsteltet
Adam Paulsen:
"Er ægypterne spiret frem af Nilens slam for at blive verdens originalnation?" - En note om Herders syn på historie, kultur og oldtidens Ægypten
Kim Ryholt:
Djoser og Imhotep - Fra samlingen af Carlsberg Papyri
Henriette Koefoed:
Krig & kærlighed på skærmen

Torben Holm-Rasmussen:
Den sidste hieroglyfindskrift
Resuméer

Forsideillustration:
Dronning Hetep-heres II i kjole med spidse skuldre. Computerrekonstruktion af relieffets formodentlig oprindelige udseende. Fra KMT Vol. 7. Nr. 4, vinter 1996-97, bagside.

Redaktionelt
Resuméer
English Abstracts
Om forfatterne
Det nubiske museum
To ammestatuer
Nyt på nettet
Boganmeldelser
Siden sidst

Bagsideillustration: 
Anubis på sine hemmeligheder. Maleri i Panebs grav i Deir el-Medina.

Redaktionelt

Siden 1976 har der været tradition for, at ægyptologer fra hele verden mødes ved en international kongres. Det begyndte i Cairo i 1976 og blev fulgt op i Grenoble 1979, Toronto 1982, München 1985, Cairo igen 1988, Turin 1991 og Cambridge 1995. Denne gang var der så gået mere end de sædvanlige tre år. Til gengæld var ægypterne igen værter for et storslået arrangement på Mena House i Cairo fra 29. marts til 3. april. Omkring 1400 havde tilmeldt sig. Så mange ægyptologer er der dog ikke på verdensbasis, men mange af de tilmeldte var studenter og andre med interesse i faget. En sådan kongres er en enestående mulighed for at holde sig orienteret om, hvad der foregår hvor, og for at knytte personlige kontakter. København var smukt repræsenteret med fire aktive kongresdeltagere og seks studerende, der med alle antenner ude fik mange nye impulser.

På det sociale plan var kongressen uden nogen tvivl en succes. Ikke blot var udenlandske arkæologiske institutter vært ved flere receptioner, men ægypterne selv lagde ud med et arrangement på citadellet og sluttede af med en gallamiddag ved foden af pyramiderne, hvor et helt symfoniorkester med flygel sørgede for underholdningen. Buffeten var af usædvanlig høj kvalitet, og det var intet mindre end et mirakel, at et sådant arrangement med så mange deltagere kunne fungere.

På det faglige plan var kvaliteten noget svingende fra det brilliante til det intetsigende og kedelige. Hver dag begyndte med temaindlæg om henholdsvis historie, sprog, litteratur, religion, kunst, "site management", hvortil et forudvalgt panel kom med kommentarer. Kongressens format indbød ikke til mange diskussioner, men til gengæld var der så mulighed for private meningsudvekslinger i korridorerne. Redaktøren giver her i bladet et kort sammendrag af nogle af indlæggene, men da disse kørte sideløbende i 6 eller 7 rum er det naturligvis kun et personligt udvalg. Paul John Frandsen gør kort status over det emne, hvor han selv var paneldeltager, nemlig ægyptisk religion.

Ægyptologien som fag er knap 200 år gammel. Adam Paulsen gør i sin artikel om Herders syn på Ægypten opmærksom på den tid, hvor landets kultur endnu blev bedømt med den klassiske verdens målestok. Det er altid interessant at få sat historiesyn i perspektiv, og med den nys overståede kongres in mente må man da sige, at der er sket fremskridt!

Somme tider er der alligevel helt elementære emner, der er blevet overset. Hvem har f.eks. tænkt over, hvad der er i den kasse, som sjakalguden Anubis ofte ligger på? Det har Torben Holm-Rasmussen, og han kommer med et bud på et svar. Henriette Koefoed har tænkt over nogle meget specielle dragter, der afbildes i grave tilhørende kvindelige medlemmer af kongefamilien i 4. dynasti. Endelig fremlægger Josephine Schnohr et sammendrag af sine studier i ægyptiske gravskikke, baseret på en nylig overstået afgangsopgave på universitetet i Cambridge.

Vores faste bidragyder Kim Ryholt har en uudtømmelig reserve af materiale i Carsten Niebuhr Instituttets papyrussamling, og det er fornemt at Papyrus’ læsere kan blive holdt løbende underrettet om denne litterære skat, der i over et halvt århundrede har befundet sig på dansk grund. Annette Kjølby har gennemlæst de udenlandske tidsskrifter, som henvender sig til en læserskare som Papyrus’, dvs. med stor interesse for ægyptologien, men ikke nødvendigvis mange forkundskaber. Det gælder først og fremest KMT, der udgives i USA, Egyptian Archaeology fra England samt det nye amerikanske Egypt Revealed, der også præsenteres på nettet

Vi har i dette nummer også en anmeldelse af to computerspil, der kombinerer underholdning med pædagogik. Ægyptologien har mange ansigter i vore dage, men det er stadig lidt af en opgave at skille godt fra skidt. Vi håber at Papyrus hjælper læserne et skridt i den rigtige retning.
LM

^ Op


Resuméer

Lise Manniche, Nyt fra kongressen
Den nyligt afholdte ægyptologkongres i Cairo fik 1400 deltagere fra hele verden. En af dem presentere en oversigt af de emner, der blev diskuteret og en gennemgang af nogle af indlæggene om udgravninger, museumsforhold og kunst. Et appendix af P.J. Frandsen giver et overblik over de øjeblikkelige studier af ægyptisk religion.

Henriette Koefoed: Pyramidemode - Tre eksempler på en usædvanlig kvindedragt fra det 4. dynasti
Tre kongelige kvinder i Giza vises med dragter med høje, spidse skuldre. Her gøres et forsøg på at beslutte om dette referere til deres mandlige slægtninges pyramider, eller om det viser en dragt, man faktisk brugte.

Josephine Schnohr: Ægyptiske gravskikke set i historisk perspektiv

Udfra sin afhandling ved Universitetet i Cambridge om de forskellige måder at behandle ligene på i begravelser i den historiske periode i Mellemægypten resumerer forfatteren sine undersøgelser af gravpladserne ved Qau og Badari.

Torben Holm-Rasmussen: Anubisskrinet fra Tutankhamons grav - og balsameringsteltet
Når Anubis som hund hviler han på en kubisk genstand der almindeligvis fortolkes som en kasse. I denne artikel foreslås det at kassen kan være en kopi af balsameringsteltet hvor kroppen tørres ud med natron.

Adam Paulsen: "Er ægypterne spiret frem af Nilens slam for at blive verdens originalnation?" - En note om Herders syn på historie, kultur og oldtidens Ægypten
Forfatteren diskuterer Johann Gottfried Herders (1744-1803) syn på oldtidens Ægypten. Dette står i kontrast til det idealiserede billede som Winckelmann og hans samtidige havde; de havde valgt det græske synspunkt og så bort fra arven fra Ægypten.

^ Op


English Abstracts

Lise Manniche, "ICE News"
The recent International Conference for Egyptologists in Cairo attracted around 1400 participants from all over the world. One of them presents an outline of the themes discussed and a review of some of the individual papers given on fieldwork, museum matters and certain aspects of art. An appendix by P.J. Frandsen outlines the current state of studies in Egyptian religion.

Henriette Koefoed: "Three unusual representations of royal women's garments in the 4th dynasty".
Three royal women at Giza have been represented wearing garments with tall pointed shoulders. An attempt is made to determine whether this includes a reference to the shape of the pyramids of their male relatives, or whether it depicts an actual garment worn at the time.

Josephine Schnohr: "Egyptian burial customs in historical perspective".
Based on her dissertation on variations in the treatment of the body in burials of the historic period in Middle Egypt at the University of Cambridge, the author outlines her investigations in the cemeteries near Qau and Badari.

Torben Holm-Rasmussen: "The shrine of Anubis and the tent of embalming".
When represented as a "dog" Anubis is shown resting on a square object generally interpreted as a box. In this article it is suggested that the box may in fact be a representation of the tent used during the mummification process while drying out the body with natron.

Adam Paulsen: "A note on Herder's view on Ancient Egypt".
The author discusses the attitude of Johann Gottfried Herder (1744-1803) on Ancient Egypt. This contrasted with the idealized picture put forward by Winckelmann and his comtemporaries who adapted the Greek point of view, rather discarding the Egyptian heritage.

^ Op


Om forfatterne

Paul John Frandsen er mag.art og lektor i ægyptologi ved Carsten Niebuhr Instituttet.
Torben Holm-Rasmussen, mag.art., foredragsholder og rejsekonsulent, er formand for DÆS.
Annette Kjølby er specialestuderende i nærorientalsk arkæologi ved Carsten Niebuhr Instituttet.
Henriette Koefoed er ægyptologistuderende ved Carsten Niebuhr Instituttet.
Lise Manniche, mag. art., PhD, er ekstern lektor ved Carsten Niebuhr Instituttet og redaktør af Papyrus.
Adam Paulsen er specialestuderende i germanistik ved Københavns Universitet.
Kim Ryholt er cand. phil. i ægyptologi og adjunkt på Carsten Niebuhr Instituttet, ansvarlig for instituttets papyrussamling.
Josephine Schnohr er cand.mag. i arkæologi.

^ Op


Nyt på nettet

Elin Rand Nielsen

I februar kom en ny ægyptisk homepage, der fortæller om The Animal Mummy Project: http://www.animalmummies.com og tillige giver læserne mulighed for at tage aktivt del i det.

Projektet ledes af Cairo museums mumieeksperter: Salima Ikram, der skal skrive det endelige katalog, og Nasri Iskander, General Director of the Research Center of Conservation of Antiquities for the Supreme Council of Antiquities, der - som nogle sikkert kan huske - har været i København og holde foredrag for Dansk Ægyptologisk Selskab om kongemumierne.

Projektet går ud på at undersøge dyremumierne på Det ægyptiske Museum i Cairo, konservere dem før de går helt til, og skaffe dem ordentlige montrer med klimakontrol. Men for at gennemføre det behøver man sponsorer...

Undersøgelserne af mumiene vil foregå således

Mumierne undersøges altså kun med ikke-ødelæggende metoder. En del af homepagen viser i alle detaljer hvordan undersøgelsen foregår.

Efter undersøgelsen bliver mumien svøbt i syrefrit papir, placeret i en kasse af materiale, der ikke kan skade mumien yderligere, og behandlet, så at den ikke mere angribes af insekter - noget der er særdeles hårdt tiltrængt.

For en del år siden var jeg i Ægypten med et hold fra konservatorskolen, og et af de "virksomhedsbesøg" der kom i stand var en rundvisning af Nasri Iskander på Cairo-museet, hvor vi så mumiekonserveringsafdelingen. Og jeg lærte at se med helt nye øjne, da de studerende hviskede og tiskede bag Iskanders ryg og viste mig alle mug-, svampe- og insektangrebene på mumierne - mange steder lå der simpelthen insektekskrementer på montrernes gulv.

The Animal Mummy Project behøver virkelig hjælp til at redde disse værdifulde oldsager. Derfor vil forskerne nu prøve at skaffe midler på en hidtil uset måde, som også vi kan deltage i.

Adopter en mumie - Gaven til (for)manden, der har alt

For at skaffe penge til at konservere så mange mumier som muligt har man valgt en utraditionel måde: man tilbyder interesserede at adoptere en mumie efter eget valg.

Som ved andre adoptioner må man selvfølgelig betale omkostningerne. Mumierne får som regel flere adoptivforældre, og priserne går fra 300 $ for at blive en af forældrene til Senmuts hest (har Hatshepsut virkelig redet på den?), en hellig vædder med guldmaske, eller en stor krokodille til 50 $ for pakker med ukendt indhold (der vil blive kendt efter at de er blevet røntgenfotograferede) og 25 $ for en skarabæ eller mumiemad som det, der blev fundet i Tutankhamons grav.

Det er også muligt at blive eneforælder til f.eks. en kat, for ca. 500 $ - så skal man blot skrive direkte til projektleder Salima Ikram, director@animalmummies.com og aftale det nøjagtige beløb.

Regnskabet styres af The American University in Cairo og betalingen sendes på check mærket Animal Mummy Project. til

Dr. Karen A. Brush, Ph.D.
The Explorers Club
46 East 70th Street
New York, NY 10021

Projektet er startet i dette forår - og man har endnu kun opnået at få syv adoptivforældre. Jeg håber virkelig at Dansk Ægyptologisk Selskab har midler til at blive den ottende (jeg stemmer for, at vi får vor helt egen kat, som vi dernæst kan tage til Cairo og besøge hos Dr Nasri Iskander).

^ Op


Boganmeldelser

Egyptian Treasures in Europe. Vol. 1: 1000 Highlights. Udgivet af Dirk van der Plas, CCER/ U-CCER production B.V., Utrecht Universitet. Pris ca. 330 kr. Nærmere oplysninger på www.ccer.nl 

På denne CD-rom præsenteres 100 genstande fra 10 museer i Europa (Amsterdam, Bruxelles, Dublin, Firenze, Hildesheim, Lille, Lissabon, Liverpool, Madrid og Wien). Hovedvægten er naturligvis lagt på genstande, der afbildes (i mange tilfælde med mulighed for at rotere), beskrives, og er forsynet med bibliografi og "tekniske" detaljer. Derudover præsenterer hvert museum en lille håndfuld genstande med lydkommentar, og det er muligt at gå ind i museerne og kigge sig engang omkring og se hvordan genstandene er opstillet. Som generel baggrund kan man fordybe sig i forskellige hovedtemaer, og der en endelig en fyldig ordliste, som i realitetet kan fungere som opslagsleksikon.

For fagfolk ligger den umiddelbare interesse nok i, at det i hovedsagen er mindre kendte museer, der her præsenterer deres samlinger, og man støder på nye ting. Illustrationerne er af udmærket kvalitet, og ofte ledsages de af en kopi og evt. også transskription af hieroglyfisk tekst. Et søgeprogram gør det muligt at udvælge forskellige genstande, der har ens specielle interesse. Det tog lidt tid at vænne sig til de foreslåede kategorier. Relief og maleri skal f.eks. søges under "arkitektur", uanset om der f.eks. er tale om en stele. Er man interesseret i genstande fra Øvre Ægypten og søger "alle museer", "alle materialer", "alle perioder" og "skulptur" får man 93 forslag. Går man dem nærmere igennem, viser det sig dog at mindst 43 af dem er registreret som kommende fra Giza, Memphis og Heliopolis!

Det er de enkelte museer, der er ansvarlige for den ledsagende tekst, og kvaliteten heraf er således noget ujævn og bibliografien er ikke ajourført. F.eks. ville det have været rart at se et vægmaleri i Firenze relateret til sit oprindelsessted, grav C6 i den thebanske nekropol, hvilket anmelderen fastslog i en publikation fra 1988 (en kommentar til et andet vægmaleri i Bruxelles citerer bogen).

Stikordene i afsnittet om hovedtemaerne fører ikke til specifikke oplysninger og billeder, hvilket kunne have været overordentligt interessant, men, indrømmet, som en skrue uden ende. Når der f.eks. i afsnittet om "linned" henvises til linnedlister fra Gamle Rige, er det lidt frustrerende blot at blive dirigeret til paragraffen om "Gamle Rige", når man måske forventede flere oplysninger om selve linnedlisten.

Ny Carlsberg Glyptotek ønskede ikke på indeværende tidspunkt at medvirke til serien på grund af omkostningerne ved de mange optagelser. Vol. 2 og 3 er på trapperne. Man kan håbe på, at udgivelsen ikke hastes igennem, for en sådan CD kan være et særdeles nyttigt arbejdsredskab. LM

Det gamle Ægypten. Religiøse tekster, ved Jørgen Podemann Sørensen. I serien: Verdensreligionernes hovedværker. Spektrum, 1999. 204 sider, ill. med stregtegninger. Pris: (ikke oplyst).

Interessen for det faraoniske Ægypten og specielt ægyptisk religion er større end nogensinde og derfor må denne bogs udgivelse hilses med stor tilfredshed. Efter en meget nyttig indledning, hvor forfatteren giver en oversigt over den ægyptiske mytologi, templerne og kulten, dødelitteraturen og trylleformularerne, kommer der i uddrag oversættelse af vigtige genrer. Det er først og fremmest Pyramideteksterne, Sarkofagteksterne (sidstnævnte er her oversat og kommenteret af den svenske ægyptolog Gertie Englund), den dramatiske Ramesseumpapyrus og hymner på steler. Der er naturligvis også uddrag af Dødebogen og af Amduat. Særlig interessant er den udførlige oversættelse af det daglige tempelritual og af Khonsureneps mytologiske papyrus. Fra det sene Ægypten, som i særlig grad har forfatterens interesse, er der Isis’ og Nephthys’ klagesange for Osiris, sejrsfesten for Horus i Edfu-templet og Isis-hymnen i Philæ-templet, endvidere en interessant samling trylleformularer samt uddrag af Isis-hymner på græsk. Forfatteren har særlig lagt vægt på at vise den sammenhæng, der er mellem tekst og billede i tempelrelieffer og på papyri. Bogen slutter med en meget nyttig fortegnelse over navne og begreber, en tidstavle, en litteraturliste samt uddybende noter.

Jeg kan give denne bog min bedste anbefaling. Skulle der komme et andet oplag, burde forfatteren dog medtage Akhenatons Aton-hymne, som ikke er med i denne udgave. TH-R

The Story of Petese Son of Petetum and Seventy Other Good and Bad Stories, by Kim Ryholt. The Carlsberg Papyri 4; Carsten Niebuhr Institute Publications 23. Museum Tusculanum Press, 1999. 116 s., 12 pl. Pris: 360 kr.

Den engelske ægyptolog Alan Gardiner skrev engang, at det var hans store skuffelse, at oldægyptisk litteratur var så kedelig. Det ville han ikke have skrevet, hvis han havde kendt indholdet af Papyrus Carlsberg samlingen på Carsten Niebuhr Instituttet. Papyrusteksterne i denne samling stammer fra et tempelarkiv i byen Tebtunis i Fayum oasen, og de fleste er fra 2. årh. e.Kr. I denne righoldige samling findes bl.a. fragmentariske papyri, som Kim Ryholt her har publiceret sammen med brudstykker, der i dag befinder sig i Firenze. Det drejer sig om fortællingen om præsten Petese, der kun har 35 dage tilbage af sit liv og hver dag får han fortalt historier, en god og en dårlig. Men hvilke historier, de handler tilsyneladende alle om sex, utroskab o.lign.! Fragmenterne i Firenze er dateret til 4. århundrede før Kristus, mens københavner-fragmenterne er fra 2. årh. efter Kristus, hvad der viser at Petese-fortællingen har været noget af en klassiker. Problemet med de demotiske papyri er jo, at de ofte er meget fragmentariske. De findes i stumper og stykker og spredt i samlinger rundt om i verden! Det er således noget af et puslespil, men Kim Ryholt er en sand mester i at arbejde med disse fragmenter. Denne fremragende publikation giver et godt indblik i, hvor spændende arbejdet med de demotiske papyri kan være. TH-R

^ Op


Siden sidst

ved Annette Kjølby 

Nyt fra Danmark

En fejlplaceret mumie?

En af Glyptotekets mumier har undergået nærmere undersøgelser med det formål at få afklaret, hvem der ligger inden i mumiebindene. Da mumien i 1960erne blev røntgenfotograferet, tydede fotografierne nemlig på, at det var en kvinde, hvilket ikke stemte overens med indskrifterne på den kiste, den lå i. Ifølge indskrifterne var kisten anvendt to gange, men begge gange af mænd. Kistens oprindelige ejer var således Sesekh-nofru, en lavtrangerende præst. Nogle af hans navneindskrifter er imidlertid blevet erstattet af navnet på wab-præsten Pa-aa-en-ankh, og det var derfor forventet, at det var hans mumie.

Såvel mumie som kiste er nu blevet C14-dateret og mumien er desuden blevet CT-scannet. Kisten er derved blevet dateret til 1100 f. Kr., hvilket stemmer fint overens med den tidligere datering baseret på stilistiske kriterier. Mumien er derimod noget yngre fra ca. 800 f.Kr. Det foreløbige resultat af CT-scanningen, som giver forskerne mulighed for at undersøge mumiens knogler i en tredimensional computerrekonstruktion, bekræftede at mumien ikke var af en mand men en kvinde, 20-40 år gammel og muligvis negroid. Foreløbig er kønsbestemmelsen baseret på computerens rekonstruktion af kraniet. Bækkenet, som er en af de sikreste indikatorer til kønsbestemmelse, er sværere at få et klart billede af, da der er indlagt meget fyldmateriale i mumien.

Undersøgelsen, der er foretaget som et samarbejde mellem Glyptoteket, Nationalmuseets C-14 laboratorium, DTU og Panuminstituttet, viser således, at det ikke er Pa-aa-en-ankh, som ligger i kisten. Som påpeget af museumsinspektør Mogens Jørgensen kan dette have flere årsager. Kisten blev indkøbt af brygger Carl Jacobsen i 1884, og en mulighed er, at en kunsthandler har placeret en anden mumie inden i kisten for at hæve salgsværdien. Alternativt kan der være foregået en fejl i oldtiden, således at denne kvindes mumie er blevet forbyttet med Pa-aa-en-ankhs. Kisten kunne også have været anvendt en tredje gang uden at der var sket en indføjelse af kvindens navn, og endelig er der den mulighed, at kisten og mumien har været i en fællesgrav, hvor gravrøvere har forårsaget, at mumierne er blevet rodet sammen.

(Samtale med Mogens Jørgensen, museumsinspektør, Den Ægyptiske Samling, Ny Carlsberg Glyptotek)

Nye fund og anden forskning

En forkert statue

Under udgravninger på gravpladsen for pyramidebyggerne i Giza har Supreme Council of Antiquities fundet en dobbeltstatue med et specielt træk: Mandens højre ben står forrest. En regel for fremstillingen af mænd i såkaldt skridtende stilling er ellers, at de fremstilles med venstre ben forrest. Statuen blev fundet i nærheden af en af arbejdergravenes processionsvej og det er muligt, at den er blevet kasseret og efterladt der, da kunstneren opdagede sin fejl.

(Z. Hawass, "News from the Pyramids, March 2000" http://www.guardians.net/hawass/release.htm)

Nye rum i Meidum-pyramiden

Et fransk-ægyptisk forskerhold har fundet to rum og en næsten 40 meter lang "tunnel" i Meidum- pyramiden. Ifølge en artikel i Egypt Revealed blev de nye elementer fundet i forbindelse med en undersøgelse af de to nicher til opbevarelse af falddøre ved bunden af den nedadgående gang, som fører fra indgangen til pyramidens midte. Disse nicher er ifølge artiklen 1,7 m høje og 2,1 m brede, hvilket uden støtte ikke burde kunne bære pyramidens vægt. Undersøgelse med et fleksibelt teleskop med en diameter på størrelse med en finger, et såkaldt fiber-optic endoscope, via en fuge mellem to af byggestenene afslørede allerede i 1998 en anden passage lige over den allerede kendte. Denne nye passage har udkraget hvælv. Dette er en tagkonstruktion, hvis tidligste anvendelse er kendt fra gravrummet i netop Meidum-pyramiden, som hjælper til at aftage trykket fra pyramidens vægt. For enden af den "nye" korridor over de omtalte nicher fandt forskerne ved lignende undersøgelser sidste år to hidtil ukendte rum. Rummene, som har de samme mål som nicherne, er identiske og har begge udkraget hvælv. Såvel korridor som rum har formodentlig tjent til at aflaste indgangspassagen og nicherne fra pyramidens vægt.

(R. Locke, "Pyramid Passage in Meidum" http://www.egyptrevealed.com/040500-meidum.shtml om Meidum-pyramiden se M.Lehner, Egyptens Pyramider København 1998, pp. 97 ff.)

Borgmesterbolig i Abydos

En borgmesterbolig, det første hus i Ægypten som med sikkerhed er identificeret som en sådan, er blevet fundet i den planlagte by ved Sesostris IIIs dødekompleks i Abydos. Det store lerstenshus måler ca. 50 x 80 m, hvilket svarer til størrelsen på et palads, og er væsentligt større end andre ikke royale bygninger fra perioden. I huset har det kombinerede udgravningshold fra Pennsylvania, Yale og Institute of Fine Arts under ledelse af J. Wegner fundet flere seglaftryk, bl.a. med navne på forskellige folk, som vidner om administration og skriftlig korrespondance. Der er desuden fundet små lerfigurer af hunde og andre dyr, som nok har været brugt som legetøj, samt spillebrikker. Fragmenter af statuetter og steler, kosmetikkrukker, smykker, samt spejle med elfenbens- eller ibenholtsskæfter vidner om, at det var velstående folk, der boede her.

Over 6000 seglaftryk samt en stor mængde keramik er desuden blevet fundet i intakte affaldsdepoter i forbindelse med Sesostris IIIs dødekompleks. Mange af seglaftrykkene bærer navne og titler som afslører en lagdelt sekvens af tempelpersonale igennem en periode på ca. 150 år. Ud fra keramikken har det desuden været muligt at lave en komplet keramiksekvens for templet fra det sene 12. dynasti til slutningen af 13. dynasti. Ud fra seglaftryk fra byen og templet er der blevet identificeret en sekvens af fire borgmestre, som besad embedet efter hinanden. Endnu to borgmestre er muligvis nævnt på andre seglaftryk.

(S. Ikram, Nile Currents, i KMT 10/4, pp. 9-10; First-ever Ancient Egyptian Mayor’s House Identified at Abydos, KMT 10/4, pp. 89-90)

KV5

Arbejdet i graven for Ramses IIs sønner fortsætter stadig. I løbet af det sidste år er dele af kammer 3 blevet ryddet. Søjlerne i rummet er blevet genopført med nye kalkstensblokke, og støttesøjler installeret for at sikre rummet. Kammer 3 har store revner i loft og vægge, men ved nærmere undersøgelser viste det sig at være gamle skader. De var nemlig forsøgt repareret allerede i forbindelse med udhugningen af graven, hvilket ses af at stort set alle revner har stumper af gammelt puds eller er overskrevet med mærker lavet af de folk, som udhuggede graven. I rummet er der fundet hundredevis af pudsfragmenter fra de dekorerede vægge og søjler. De afslører stumper af den smukke dekoration, som tilsyneladende stilistisk har mindet om udsmykningen i den berømte grav for Ramses IIs hustru Nefertari.

(K. Weeks, "Progress Report – April 2000" http://www.kv5.com/html/index_new.html)

Rester af Senneferis begravelse

I Theben har Nigel Strudwick fra Cambridge University stået for udgravningen af tre skakte i forgården til Senneferis grav (TT99 i Qurna). Den ene skakt 14,5 m dyb, førte til et ca. 20 m langt underjordisk kompleks bestående af passager, gruber og rum. I det bageste rum fandt udgraverne rester af Senneferis begravelse, inklusive kistefragmenter, kanopekrukker, dødebogs papyri samt ligklæder med tekster fra dødebogen, skrin, keramik, samt levn af en eller to personer. Den ene var blevet balsameret på en usædvanlig og kompliceret måde, og er muligvis Senneferi selv.

(Digging Diary 1998-1999, Egyptian Archeaology 15, p. 33)

Amenhotep IIIs dødetempel

R. Stadelmann fra Det tyske arkæologiske Institut står for survey og genudgravning af Amenhotep IIIs dødetempel på Thebens vestbred (18.dyn.). Dødetemplet er mest kendt for de såkaldte Memnonkolosser, som er noget af det eneste, der står tilbage af det kompleks, der engang var det største i området. Rydningsarbejdet består bl.a. i registrering og indtegning af alle synlige genstande, samt genplacering af alle stelefragmenter og større statuefragmenter på beskyttende bænke.

(R. Stadelmann, Kom el-Hettan: The mortuary temple of Amenhotep III, Egyptian Archeaology 16, pp. 14-15)

Hierakonpolis

Fragmenter af to keramikmasker i naturlig størrelse er blevet fundet af Barbara Adams under de nye udgravninger af gravpladsen kendt som Lokalitet 6 i Hierakonpolis. Der er ikke tidligere fundet sådanne masker fra den prædynastiske periode. De har skrå, katteagtige øjne og den mest komplette har et skæg som minder om dem, som ses på figuriner fra Nagada II og III perioderne. De er desværre fundet i forbindelse med en gravrøvertunnel, men stammer muligvis fra grav 16, som tilsyneladende kan dateres til Nagada III perioden, om end den ene også kunne stamme fra grav 18 fra Nagada II perioden.

Udgravninger ledet af R. Friedman har afsløret over ti grave i den prædynastiske gravplads HK43. Den ene var en dobbeltbegravelse, hvor hovederne var blevet afhugget efter døden og placeret på brystet af de afdøde. I det såkaldte Khasekhemwy "Fort" (2.dyn.) er der blevet ryddet omkring resterne af nogle fritstående mure. Dette frilagde indgangen, som muligvis er den oprindelige placering for den allerede kendte døroverligger med Khasekhemwys navn, da fragmenter af denne tilsyneladende blev fundet i området. Selve bygningen, som står midt i det indhegnede område, har vist sig at være dobbelt så stor som tidligere antaget

(B. Adams, Unprecedented discoveries at Hierakonpolis, Egyptian Archaeology 15, pp. 29-31; Digging Diary 1998-1999, Egyptian Archaeology 15, p. 34; Digging Diary 1999, Egyptian Archaeology 16, p. 36)

Stop for udgravninger i Øvre Ægypten?

Zahi Hawass har foreslået, at man stopper alt udgravningsarbejde i Øvre Ægypten i en periode på ti år. En sådan plan er ikke vedtaget, men kunne have den fordel at det ville give forskerne tid til at publicere allerede udgravet materiale, samt til at udvikle en konserverings- og restaureringsstrategi for området. Yderligere kunne det bevirke, at der ville blive foretaget flere udgravninger i Deltaet.

(Z. Hawass, "News from the Pyramids, March 2000" http://www.guardians.net/hawass/release.htm H. Mayell, Egypt struggles to save its pyramids, http://www.ngnews.com/news)

For de rejselystne

Der er en særudstilling af interesse i den kommende tid.

Pharaohs of the Sun: Akhenaten, Nefertiti, Tutankhamon. Udstillingen, som inkluderer 267 genstande inklusive nogle stykker fra Glyptotekets samling, kan ses i USA (The Art Institute of Chicago) fra 17. juli til 24. september 2000, og i Europa i Leiden (Rijksmuseum van Oudheden) fra 23. november 2000 til 18. februar 2001.


^ Op
Papyrus' arkiv

< Dansk Ægyptologisk Selskab