Papyrus 18.2
december 1998

Ægyptologisk tidsskrift

Indhold: 

Lise Manniche
Det evigt kvindelige
David Warburton
Ægypten som verdensmagt
Jon Gissel
Dansk interesse for Ægypten
Torben Holm-Rasmussen
Napoleon i Ægypten
Kim Ryholt
Carlsberg papyri
Sarah Dombernowsky
Reklamer og det gamle Ægypten 
Elin Rand Nielsen
QTRV - Quick Time Virtual Reality

Forsideillustration:
Pragtøksehoved af guld, ibenholt og elektum, der har tilhørt Ahmose, en af de største faraoner i det 18. dynasti.
I Cairomuseet. Malet af Howard Carter.

Redaktionelt
Resumé
English Abstracts
Om forfatterne
Boganmeldelser
Siden sidst
QTVR - Quick Time Virtual Reality
Bagsideillustration: 
En ægyptisk farao betvinger asiaterne. Fra Tutankhamons bemalede skrin i Cairomuseet.

 


Redaktionelt

Dansk Ægyptologisk Selskab har i dette efterår fejret sit 20 års jubilæum med et seminar, en banket med Egyptiske delikatesser og en vittig revy, skrevet af medlemmer af Papyrus' redaktion. Ikke at forglemme Sussi Bechs aktuelle bagtæppeillustrationer til Mette Vikings heksameterversion af historien om Horus og Seth. Forhåbentlig har mange også erhvervet revyprogrammet, hvor vi ikke blot bevarede en del af teksterne for evigheden, men også medtog et udvalg af de Ægyptensjokes, der ellers ikke vinder indpas i vores seriøse blad!

Her drejer det sig først om Ægyptens forsøg på i begyndelsen af det 18. dynasti at blive enverdensmagt. David Warburton har ud fra sit personlige kendskab til Palæstinas arkæologi skrevet en spindende artikel, der sætter de Egyptiske faraoners kampagner ind i den politiske kontekst i Mellemøsten. Lise Manniche koncentrerer sig om et ganske væsentligt fundamentalt princip i Ægypten, det kvindelige element, der er natur- nødvendigt for kongemagten: dronningernes og de kvindelige medlemmer af hoffets rolle som bærere af den sæd, der skulle sikre kongedømmets evige eksistens.

Torben Holm-Rasrnussen fortsætter sin beretning om en fremmed herskers kampagne i Ægypten. Det er nu 200 år siden Napoleon opholdt sig i landet. Politisk blev effekten beskeden, men på det kulturelle område gav ekspeditionen Europa et usædvanligt indblik i både det gamle og det samtidige Ægyptens forhold.

Palle Thordal, som for mange år siden læste koptisk på samme hold som redaktøren, har fortsat stor interesse for det kristne Ægypten og har for nylig redigeret en bønnebog til brug i den koptiske kirke, som han her giver en præsentation af. 

Kim Ryholt åbner i sit bidrag for den skat, der befinder sig i det grønne pengeskab på CNI. Han far fra nu af en fast side i Papyrus, hvor han udvælger forskellige stumper papyrus, som har interesse. Det kan være et litterært fragment, en stump af en receptbog etc. Valget er Kims.

Sarah Dombernowsky er vores yngste bidragyder. Hun er faktisk kun 13 år, men ikke desto mindre indsendte hun en artikel om Ægypten i reklamer, der kun behøvede en minimal redigering. Papyrus er således et blad både for og af alle aldersklasser...

Endelig bad vi Elin Rand Nielsen om at guide læserne lidt rundt i junglen på Internettet. Hvis man har det rigtige udstyr, er der spændende ting at hente. "Virtual reality" er som at være på stedet selv. Elin vil også i kommende numre holde os ajour med dette fremtidens medium. LM.

^ Op


Resumé

Lise Manniche: "Det evigt kvindelige"
Blandt almindelige mennesker i det gamle Ægypten var det grundlæggende familiemønster ikke meget anderledes end i vores kærnefamilie. Hvor det drejede sig om kongefamilien stod det derimod ganske anderledes til. Nok var kongen søn af sin far og sin mor, der som regel hhv. var hans forgænger i embedet og en af hans hustruer. Det mytologiske og politiske faderskab lå dog andetsteds. Det lå i hænderne på dem, der i oldtiden skabte myterne om kongedømmet at forlige disse tilsyneladende modsætninger. Og her spillede det kvindelige element en afgørende rolle.

David Warburton: "Ægypten som verdensmagt"
Forfatteren beskriver her de fysiske og geografiske forhold i Palæstina i en tid hvor Ny Rige blomstrede i Ægypten.

Jon Gissel: "Dansk interesse for Ægypten"
Forfatteren henleder her vores opmærksomhed på en gammel børnesang, en novelle af C.K.F. Molbech hvor handlingen foregår dels i København, dels i samtidens Ægypten, dels endelig i en drøm, i oldtidens Ægypten og en fortælling af K.G. Brøndsted som er inspireret af en kiste der står på Ny Carlsberg Glyptotek.

Torben Holm Rasmussen: "Napoleon i Ægypten"
Forfatteren fortsætter her sin præsentation af Napoleons aktiviteter i Ægypten 1799 med slaget om Abukir og hans hastige afrejse i august.

Kim Ryholt: " En demotisk bog om drømmetydning"
Fra og med dette nummer af Papyrus er det hensigten at offentliggøre korte beskrivelser af udvalgte tekster fra samlingen af Carlsberg papyri, der opbevares på Carsten Niebuhr Instituttet (Københavns Universitet).

Sarah Dombernowsky: "Reklamer og det gamle Ægypten"
Den kun 13 år gamle forfatter har gennem flere år samlet reklamer hvori det gamle Ægypten indgår og på baggrund af oplysninger fra reklamernes ophavsmænd og spøgeskemaer udsendt til et antal personer har hun fundet ud af, at der er en markant forskel på hensigten med reklamerne og den effekt de har.

Elin Rand Nielsen: " QTVR - Quick Time Virtual Reality"
En up-date af de senneste nyheder fra internettet: monumenter og museer i form af panoramabilleder og website-adresser. 
(Se artikel længere nede på siden).
^ Op


English Abstracts

David Warburton,. "The Origins of the New Kingdom Empire."
The author describes the physical and geographical conditions of Palestine at a time when the New Kingdom in Egypt flourished and relates the archaeological levels to the alleged advances into that area by the Egyptian pharaohs of the 18th dynasty.

Lise Manniche, "The Female Principle and the Royal Family."
The members of the royal family in Egypt were seen as taking part in a mythological play concerned with the regeneration and stability of kingship. The female element was of crucial importance in this concept which was expressed without ambiguity in the Amarna period.

Torben Holm-Rasmussen, "Napoleon and the French Expedition in Egypt. Part 2."
The author continues his presentation of the activities of Napoleon in Egypt in 1799 with the battle of Abukir and his hasty departure in August, when the learned party was left behind to continue their description of the country.

Palle Thordal, "AGPIA - Coptic Hour Prayers in Danish."
The author and his wife Julia have translated the prayer book of the Coptic orthodox church into Danish for use in the church of St. Mary and St. Marcus in Copenhagen and present the sources and context of these prayers, and their inclusion in the service with Old Testament texts.

Elin Rand Nielsen, "QTVR - QuickTime Virtual Reality."
An up-dale on the latest news from the internet: monuments and museums in the form of panorama pictures with all the website addresses.

Jon Gissel, "Examples of Danish Interest in Ancient Egypt."
The author brings to our attention an old childrens’ song, a novel by C. K. F. Molbech set partly in both ancient and modern Egypt, partly in Copenhagen, and a tale by K. G. Brøndsted, inspired by a coffin in the Ny Carlsberg Glyptotek.

Sarah Dombernowsky, "Ancient Egypt and Advertising."
The author has for several years collected advertisements featuring Ancient Egypt. On the basis of information from the advertisers and the impact of their campaigns as reflected in questionnaires sent to a number of consumers she discovered a noticeable discrepancy between intent and effect.

Kim Ryholt, "The Carlsberg Papyri in the Carsten Niebuhr Institute."
The first of a regular feature in Papyrus presenting samples from the collection of papyri. This issue introduces a Book of Dreams.
^ Op


Om forfatterne

Sarah Dombernowsky er skoleelev og medlem af Dansk Ægyptologisk Selskab.

Jon Gissel er Ph.D i historie.

Torben Holm-Rasmussen er mag. art. i ægyptologi, formand for DÆS og arbejder freelance med foredrags- og rejsevirksomhed.

Lise Manniche, medlem af DÆS' bestyrelse, er ekstern lektor ved Carsten Niebuhr Instituttet og redaktør af Papyrus.

Elin Rand Nielsen, medlem af DÆS' bestyrelse, er ansat i Nordisk Ministerråd som web-konsulent og arbejder freelance med foredrags- og rejsevirksomhed.

Kim Ryholt er adjunkt ved Carsten Niebuhr Instituttet.

Palle Thordal er sognepræst ved Kastrup kirke og provst for det sydlige Amager. Udover teologi har han studeret koptisk og arabisk.

David Warburton er forskningsstipendiat ved Carsten Niebuhr Instituttet.

^ Op


Boganmeldelser

Annemarie Nielsen (red.), "Det sidste ansigt", Ny Carlsberg Glyptotek, København 1998. 71 s., illustrationer s/h: 39; farve: 14. Pris kr. 100.Denne bog er udgivet i anledning af Glyptotekets udstilling med samme titel i perioden 22. januar - 15. marts 1998. 
Den er rigt illustreret og udgivet i smukt udstyr. Der er ikke tale om et katalog i gængs forstand. Bogen er i høj grad uafhængig af udstillingen, da de udstillede genstande ikke blot afbildes og beskrives, men derimod anvendes som visuel dokumentation i fire selvstændige artikler: 1) "Det sidste ansigt", 2) "Historien om ansigtsrekonstruktioner", 3) "Om fremstillingen af et mumiekranie" samt 4) "Menneskelige og guddommelige ansigter fra det gamle Ægypten". 

I udstillingens, og dermed bogens, omdrejningspunkt er en mandsmumie fra Glyptotekets egne samlinger, dateret til ca. 50 f.Kr. Dens ansigt er dækket af et malet portræt. Kraniet er blevet I den første artikel fremsætter bogens redaktør, Anne-Marie Nielsen (Glyptoteket) en række betragtninger om den betydning, det menneskelige ansigt er blevet tillagt op gennem tiden samt baggrunden for udstillingen og bogens øvrige kapitler. De to næste artikler af John Prag (Manchester-museet) og Niels Lynnerup (Københavns Universitet) beskriver og diskuterer de metoder, der er anvendt ved undersøgelsen af Glyptotekets mumie. Gennem en række "case studies" vises det tillige, hvor stor betydning disse metoder har for den moderne arkæologi. Lynnerup viser i ord og billeder, hvordan CT-scanning og stereolitografi virker.. og i slutningen af hans artikel vises computerrekonstruktionen af københavnermumiens ansigtstræk. 

Artiklen er desuden en rapport over hans arbejde med at kopiere mumiens kranie. Prag beskriver med eksempler de metoder, der er anvendt til at rekonstruere mumiens ansigt i ler. Her bliver vi stillet ansigt til ansigt med herskere som Kong Midas og Philip II af Makedonien. Han viser tillige hvordan metoderne har bidraget til at løse mere komplicerede problemer. Bl.a. sammenligner han mumieportrættet og de rekonstruerede ansigtstræk, hvilket fører til en argumentation for, at Glyptotekets mumie er et resultat af sjusk i balsamørværkstedet (p. 42). 

Dette vil Lynnerup dog ikke uden videre vil skrive under på (p. 51). Disse to kapitler kombinerer en anskuelig introduktion til de omtalte metoder med en række spindende "case studies", ligesom de tilfører bogen et element af faglig diskussion! Bogen afsluttes med et bidrag af Mogens Jørgensen (Glyptoteket). Her sættes mumien i kulturhistorisk perspektiv. Der fokuseres på de for ægyptisk gravskik så karakteristiske antropoide sarkofager og mumiemasker, som i græsk-romersk tid udvikler sig til helt nye former. Herunder malede portrætter af den type, der dækker ansigtet på Glyptotekets mumie. Eftersom den kombinerer en rapports kvaliteter med en anskuelig introduktion til de anvendte metoder, kan "Det sidste ansigt" læses med udbytte af alle, der har interesse for bogens emne, ikke mindst de, der måtte ønske at sætte sig ind i emnet fra grunden.  BDH. 

Mark Lehner, "Egyptens pyramider", Gyldendal, 1998. 256 s., ill. Pris kr. 350. 
Bogen handler om udgravningen af pyramiderne, fra de ældste kongegrave i Ægypten omkr. 3000 f.Kr. til afslutningen af pyramidebyggeriet i Nubien omkr. 350 e.Kr. Hovedvægten er på den egentlige pyramidetid i Ægypten med de store pyramider ved Sakkara, Meidum, Dahshur og Giza. Efter en kort kronologisk oversigt følger et kapitel om ægyptisk religion og dødetro samt om pyramidernes religiøse funktion, dernæst om udforskningen af pyramiderne fra de tidligste rejsende og gravørerne til vore dages arkæologer. Den vigtigste del af bogen er en arkæologisk gennemgang af Ægyptens pyramider med inddragelse af de allernyeste videnskabelige opdagelser.

Dernæst viser forfatteren, hvordan man i dag mener, at pyramiderne blev bygget, og her inddrager han sine erfaringer ved 15 års feltarbejde i Giza-området, hvor han selv sammen med en amerikansk ingeniør forsøgte sig som pyramidebygger. Til allersidst viser Lehner den meget store fascination de ægyptiske pyramider har udøvet på eftertiden, fra grækerne til vore dage, hvor interessen er helt overvældende. Bogen er illustreret med et væld af spændende fotografier samt meget instruktive tegninger og computergrafik, der gør det meget let at følge forfatterens forklaringer.

Mark Lehner fra Chicago Universitetet er en internationalt anerkendt Egyptolog der i 15 år har foretaget videnskabelige undersøgelser omkring den store pyramide ved Giza. Han er også kendt fra flere Tv-udsendelser. Lehner er en fremragende formidler, og bogen er utroligt spændende. Lehners bog om Ægyptens pyramider er faktisk et værk, der længe har været savnet på dansk.
Bogen er udmærket oversat af Lise Manniche. 
TH-R. 

Dan Svarth, Egyptisk Møbelkunst fra faraotiden. Skippershoveds forlag, Ebeltoft 1998. 152 s., ill. Stort format (25 x 32.5 cm). Pris kr. 248.
Arkitekten Dan Svarth, som er lærer i møbelkunst på Kunstakademiet i København (og medlem af DÆS), har skrevet en meget interessant bog om ægyptisk møbelkunst. Efter en kort oversigt over Ægyptens historie og arkitektur følger syv kapitler, der tematisk gennemgår den Egyptiske møbelkunst: bårer og senge; stole; taburetter; borde; kister og skrin; materialer; værktøj og håndværk. Til sidst en tidstavle, illustrationsliste og litteratur. Bogen har engelsk oversættelse. Den er illustreret med forfatterens egne tegninger, baseret på hans opmålinger i Det ægyptiske Museum i Cairo, samt fine farvefotografier af modeller af Egyptiske møbler, som forfatteren selv har fremstillet. Efter dem at dømme er forfatteren selv en mesterhåndværker som gør de gamle ægyptere stor ære!

Bogens værdi ligger først fremmest i de meget fine tegninger, som viser ægypternes utrolige talent for at skabe smukke møbler. Særlig interessant er de instruktive oversigter, der gengiver, hvordan møbler blev sat sammen. 
Et par ægyptologiske bemærkninger: Fotografiet på s.110 er ikke fra Nefertaris grav, derimod fra Inherkhawis grav i Deir el-Medina. I tidstavlen på s. 142 figurerer en person ved navn "Ivory" under 3. dynasti, det må være en misforståelse for materialet "elfenben". 
Bogen kan varmt anbefales til alle med interesse for oldtidens møbelkunst. 
TH-R

Egypt, The world of the Pharaohs, redigeret af Regine Schulz og Matthias Seidel, Kónemann, Köln 1998. 538 s., ill. Stort format (28 x 32 cm). Pris kr. 299.
Jeg vil gøre opmærksom på dette pragtværk skrevet af de bedste tyske Egyptologer på engelsk, som de fleste nok foretrækker at læse. Det dækker simpelthen alle aspekter af ægypternes oldtidskultur, og det er illustreret med de flotteste billeder. Bogen sælges til den latterligt billige pris af 299 kr.
TH-R.

^ Op


Siden sidst

ved Annette Kjølby 

Nyt fra Danmark

Glyptoteket
Nyt katalog og plakater
Det andet bind i Glyptotekets nye katalogserie over Den ægyptiske Samling er gået i trykken og forventes at udkomme før dette nummer af Papyrus
 "Ægypten II" er skrevet af Mogens Jørgensen og omhandler ca. 170 illustrerede genstande fra Ny Rige. Mogens Jørgensen arbejder nu på at udfærdige kataloger for genstandene fra 3. Mellemtid og Sentiden. Da der er mange genstande fra disse perioder, fordeles de i 3 bind. "Ægypten III" vil omhandle fund fra perioden med undtagelse af mumiekister og bronzefigurer., mens disse genstande får hver deres bind i henholdsvis "Ægypten IV" og "Ægypten V". Det vil dog tage mindst et år. før det næste bind er klar til udgivelse. 

En ny serie farveplakater er også blevet trykt for Glyptoteket. De viser henholdsvis det sorte hoved af Amenemhat III, Horusøjnene på Nekhetkawis kiste, den arkaiske flodhest, solhymnen fra en Ny Rige stele og et kattebronzehoved fra den Egyptiske samling. Desuden er der en plakat af den siddende sumerer fra den nærorientalske samling. Plakaterne kan købes i Glyptotekets kiosk for 60 kr. stykket. 
(samtale med Mogens Jørgensen, museumsinspektør, Den ægyptiske Samling, Ny Carlsberg Glyptotek)

Ny stele til samlingen
Glyptoteket har i sommeren 1998 købt en Ny Rige votivstele, som i mange år har været i en dansk privatsamling. Den udmærker sig på to punkter. Dels er den lavet af rød Aswan-granit, hvilket er usædvanligt, da størstedelen af votiv- stelerne er lavet af kalksten. Og dels viser motivet stelens ejer knælende foran guden Montu og gudinden Tjenenet. Ejerens navn er desværre ødelagt. Stelen blev indkøbt for sent til at komme med i Ægypten II kataloget, og der foreligger endnu ikke noget fotografi af den. Der er desværre ikke plads til stelen i udstillingen på nuværende tidspunkt. Men den vil komme med, når der engang bevilges penge til en restaurering af det lille Ægypten-rum.

Uddannelse via Internettet
Sid hjemme i din dagligstue på det tidspunkt, hvor det passer dig bedst, og følg et Åbent Universitetskursus i eksempelvis "Ægyptens Oldtid". Dette er filosofien bag en ny undervisningsform udbudt fra Carsten Niebuhr Instituttet - fjernundervisning via Internettet. I løbet af fire år udbydes alle de fag som indgår i Bacheloruddannelsen i Nærorientalsk Arkæologi. Heriblandt flere fag som omfatter Ægypten, såsom "Ægyptens Oldtid". Fagene kan også følges som enkeltfag, og kan eksempelvis bruges som tilvalg. 

De studerende tilmeldes via Åbent Universitet (Å.U.), men skal modsat de "almindelige" Å.U. studerende ikke møde op til timer. I stedet gennemgår de et undervisningsforløb bestående af 28 moduler. Hvert modul har en introduktion til det gennemgåede emne, skrevet af en af underviserne på Carsten Niebuhr Instituttet, samt en læsevejledning angående hvilken rækkefølge litteraturen om emnet kan læses i. 

Som afslutning på hvert modul er der 3-4 spørgsmål, som den studerende skal besvare. Al kontakt til læreren foregår via e-mail. Det er dog nødvendigt at møde op på Københavns Universitet mindst en gang, nemlig til eksamen, som foregår på samme måde som for andre Å.U. studerende. Desuden er der et introduktionsseminar i starten af semesteret, hvor der bl.a. kan købes grundbøger og kompendier, samt en spørgetime inden eksamen. 

Fjernundervisning har været brugt i fag indenfor eksempelvis handelsskolen, men det er banebrydende indenfor de humanistiske fag på Københavns Universitet. Det er tilsyneladende blevet godt modtaget, da 7 studerende er tilmeldt faget "Ægyptens Oldtid", som er det første, der er blevet udbudt. Undervisningsformen har selv- følgelig den force, at man ikke skal kunne møde op på universitetet på faste tidspunkter, og de studerende sidder da også primært i Jylland samt en enkelt i Ægypten. Minuset ved det er manglen på medstuderende.

Dette vil man i fremtiden forsøge at råde bod på ved hjælp af et debatforum over internettet. Interesserede kan opsøge projektets meget informative hjemmeside på http://www.cni.ku.dk. Det er dog ikke muligt at komme ind på selve undervisningssiderne uden et password, som man selvfølgelig først får, når man har betalt undervisningsgebyr. 
(samtale med lektor Ingolf Thuesen, studieleder på Carsten Niebuhr Instituttet. samt http://www.cni.ku.dk)

For de rejselystne

Giza
I maj blev stilladserne omkring sfinxen endelig fjernet efter 10 års restaureringsarbejde, som startede, efter at dens venstre skulder faldt af i 1988. Kheopspyramiden har endnu engang været midlertidigt lukket for besøgende på grund af restaurerings- og konserveringsarbejde. Den burde dog, være genåbnet nu. Det er i øvrigt for første gang muligt at besøge Kheops' tre dronningepyramider. De løse sten på pyramidernes yder- side er sat på plads, deres indre vægge er blevet renset, og der er indlagt elektricitet. Flere af privatgravene i området er også blevet tilgængelige efter at de er blevet restaureret og har fået indlagt elektricitet. Så der er masser af spindende nye oplevelser på Gizaplateauet, selv for dem der har været der mange gange før.

Endelig er der planer om at lave et nyt, mere diskret museum for Kheops-båden. Den anden Kheops-båd skal på længere sigt også gerne rekonstrueres og udstilles, men indtil dette er muligt, vil der blive installeret et kamera ved den endnu ikke udgravede båd, så besøgende - mod en pæn betaling - kan se, hvordan den ser ud. (Zahi Hawass i "Antiquities Reports from Egypt" i KMT" 9/3, p. 22-25).

Bedre sikkerhed på Cairomuseet
Efter det mislykkede tyveri af genstande fra bl.a. Tutankhamon-samlingen på Det Egyptiske Museurn i Cairo i 1996 og angreb mod turister foran museet og i Luxor, er der blevet brugt over 20 mill. kr. på at indtalere et nyt sikkerheds- system på museet. Der er installeret over 190 overvågningskameraer, samt bevægelsessensorer, røg- og tyverialarmer i museet. Desuden er der ved indgangen indført lufthavnsagtige tilstande med metaldetektorer og røntgenfotografering af tasker, samt tælleapparater så at personalet til en hver tid ved hvor mange folk der befinder sig i museet (problemet i 1996 var, at en mand havde gemt sig i en sarkofag indtil næste morgen, hvor han forsøgte at slippe ud med de stjålne genstande).Kontrollen ved ind- gangen blev endnu ikke praktiseret i maj måned, hvor personalet ikke var færdiguddannet til at bruge de nye apparater, men burde fungere på nuværende tidspunkt. 
(egne notater, samt Abeer Allam "Museum gets new security system" i Middle East Times Egypt XVI/5, p. 3 og Mohamed Saleh i "Antiquities Reports from Egypt" i = 913, p. 18)

Nye fund og anden forskning 

Tetis dronningepyramide
I Sakkara har arkæologer fra antikvitetstjenesten under ledelse af Zahi Hawass ryddet dødetemplet og pyramiden for kong Tetis dronninger Iput og Khuit fra det 6. dynasti. De åbnede Khuits gravkammer, som indeholdt en granitsarkofag. Dødetemplet viste sig at være udsmykket med relieffer af offerbærere og for en dronningegrav noget særpræget: rækker af soldater. 
(KMT 9/1, p. 8)

Lille Tutankhamon
Et relief af Tutankhamon, siddende på skødet af sin amme Maïa er blevet fremdraget i ammens grav i Sakkara. Graven blev fundet i 1997 og relieffet er hare et af flere af meget god kvalitet, som er blevet afsløret af Alain Zivies franske ekspedition under rydningen af de to første rum i graven. Der er tre endnu ikke ryddede rum, og der har selvfølgelig været spekulationer om, hvorvidt denne grav evt. kan besvare det spørgsmål, som er blevet stillet af så mange: hvem var Tutankhamons forældre? Der er dog endnu ikke dukket oplysninger op, som kan klargøre dette. 
(Egyptian Archaeology 12, p.30; KMT 9/1, p.7-8)

Ny solbåd i Giza?
I forbindelse med udgravningerne ved sydsiden af Mykerinos' pyramide stødte de ægyptiske arkæologer under ledelse af Zahi Hawass på en række intakte store kalkstensdæksten, som ligner dem, der blev fundet over de to både ved Kheops-pyramiden. Arkæologerne håber derfor, at de dækker endnu en begravet båd.
(Zahi Hawass i "Antiquities Reports front Egypt" i KMT 9/3, p.22).

Luxor-Karnak processionsvejen
Flere hundrede meter af processionsvejen mellem Karnak- og Luxor-templet er blevet udgravet af arkæologer fra antikvitetstjenesten under Mohammed Saghir. Langs siderne af den sandstensbrolagte processionsvej fandt de med 4 meters mellemrum sandstenssfinxer med menneskehoveder. Langs vejens sider ligger der desuden et omfattende afløbssystem lavet af brændte lersten.
(Egyptian Archaeology 12, p. 31)

Ældste tempel i Thebenområdet
På den såkaldte Thoth Hill på Luxors vestbred har Gyozo Vörös ungarske udgravningshold fundet resterne af et stentempel, som ud fra fundene kan dateres til arkaisk tid. Det blev fundet under et lerstenstempel bygget af Sankhkare Mentuhotep i det 11. dynasti. Begge templer er opført på en kunstig stenterrasse. Det viste sig at templet fra 11. dynasti løst følger den arkaiske grundplan, med en pylonindgang, indhegningsmure og et fritstående indre sanktuar. Det arkaiske tempel har dog kun et rum i sanktuaret, mens den senere bygning har tre rum, hvilket er typisk for perioden. De to templers orientering er lidt forskellige. Dette skyldes muligvis at templerne var orienteret efter stjernerne, hvis position ændredes en smule i løbet af de mange år. Under hvert af hjørnerne i det senere tempel fandt udgraverne et grundlæggelsesdepot bestående af terracotta dyrefiguriner, dele af dyreofre, krukker og flade offerskåle. Lignende depoter kendes fra Mentuhotep II's dødetempel i Deir el- Bahari. 
(KMT 912, p. 9; Egyptian Archaeology 12, p. 31)
[En fotografisk beretning om disse udgravninger er allerede udkommet: G. Vörös, Temple on the Pyramid of Thebes, Budapest 1998.]

QTVR - Quick Time Virtual Reality:

Panoramabilleder på internettet.
Af Elin Rand Nielsen

Mange mener, at information præsenteres bedre i bøger end på computerskærm. Og det er da også rigtigt, at det (endnu) er svært at læse internetsider i sengen. Til gengæld kan computere vise levende billeder. Noget af det nyeste indenfor computeranimationer er QTVR-film. Det er panoramabilleder, der er optaget med et kamera, der står stille, mens det drejes hele horisonten rundt. Hvis kameraets synsvinkel er vid nok kan der også "kigges op eller ned" når filmen vises. Man kan også optage med et fast kamera som filmer ting, der drejes 360° rundt på en drejeskive. Det giver fantastiske billeder af bl.a. museumsgenstande. At se QTVR-film på internettet kræver foruden en hurtig netforbindelse et program (en såkaldt plug-in) der gratis kan hentes på nettet hos http://www.apple.com/quicktime.

Når man åbner en hjemmeside med en quicktime-film i stedet for et almindeligt fotografi ser man først quicktimes logo, og når hele filmen (lang tid senere) er hentet ned fra cyberspace vises begyndelsesbilledet. Med musens markør er det nu muligt at panorere til højre og venstre, zoome ind og ud, se op og ned. Det er næsten som at være der... Både ægyptiske monumenter og museer findes som panoramabilleder. Her er nogle steder at begynde: 

Cyber Journey viser film af: Giza-pyramiderne, sfinxen, Luxor-templet, Seti I’s gravkammer, Abydos-templet og Kom Ombo-templet. Cyber Journey er en del af guardians.net, en privat hjemmeside, der skrives af en ægyptologistuderende, Andrew Bayuk - men derudover huser adressen også "The Plateau - Official website of Dr. Zahi Hawass" med materiale om de aktuelle projekter i Giza, pressemeddelelser osv. Se QTVR på siden:  http://www.guardians.net/egypt/cj98/pans/panindex.htm

QTVR af Cheops-pyramiden findes på NOVA Online/pyramids - The Inside Story. Det er her muligt at klikke sig hele vejen ind gennem pyramiden med 6 stop undervejs hvor der kan panoreres hele vejen rundt. Alle 6 dele af filmen kræver god tålmodighed at hente ned fra cyberspace (den fylder i alt 2,7 MB [30 min. med 14,4 KB modem HR]) - men det er også muligt at se de 6 "rundhorisonter" som almindelige fotografier. Besøg Cheops-pyramiden på: http://www.pbs.org/wgbh/nova/pyramid/explore/khufuenter.html

Theban mapping Project’s QTVR er en del af Kent Weeks’ internetsider på www.kv5.com Der findes panoramafilm af Luxors vestbred, grave i Kongernes Dal og Weeks’ igangværende udgravning af ramsessønnernes grav. Som adressen antyder er denne grav websidernes hovedattraktion. Udgravningen belyses på alle måder - og der reklameres for Weeks’ nye bog The Lost Tomb samt hans Lecture and Book Tour. Med tiden vil kv5.com publicere alle grave og monumenter på Luxors vestbred. Weeks er allerede nået et godt stykke mod sit mål - der er nu billeder og beskrivelser af bl.a. Deir el-Bahari, Ramesseum, Medinet Habu og Seti I’s tempel samt 14 grave i Kongernes Dal. Se QTVR på: http://www.kv5.com/html/qtvr_thebes.html

The Oriental Institute Virtual Museum i QTVR er næsten som at være der selv. Det er en del af Chicago Universitets Oriental Institute, hvor den største database over ægyptiske sider på internettet ligeledes findes. I en serie panoramaer kan hele den ægyptiske samling besøges! Og vigtige genstande har derudover egne websider. Se på: http://www-oi.uchicago.edu/OI/MUS/QTVR96/QTVR96_Image_EG_Menu.html

Snurrende genstande er nok den mest lovende brug af QTVR-teknikken. Fornemmelsen af at kunne vende og dreje et museumsstykke er helt speciel. 

CMCC, Canadian Museum of Civilization har i afdelingen "Mysteries of Egypt" indlagt QTVR-film af ca. 10 (kopi)genstande fra bl.a. Tutankhamons grav. Kvaliteten af billederne er meget fin. De har derudover en vrml-gengivelse - en 3D-simulation af hele graven (men den kræver endnu en plug-in samt endnu kraftigere forbindelse). Se QTVR på: http://www.civilizations.ca/membrs/civiliz/egypt/egqtvr1e.html

The Virtual Mummy: "Pak en mumie ud med din mus" viser QTVR-billeder baseret på skanningen af en mumie fra ca. 300 f.Kr. foruden mange almindelige foto. Billederne er resultatet af et forskningsprojekt på Institute of Mathematics and Computer Science in Medicine (IMDM) of the University Hospital Eppendorf i Hamborg sammen med tyske arkæologer. Se mumien på: http://www.uke.uni-hamburg.de/Institutes/IMDM/IDV/Projects/Mumie/filmeEN.html


^ Op
Papyrus' arkiv

< Dansk Ægyptologisk Selskabs homepage