[Papyrus 17.1]

Papyrus 17.1
juni 1997

Ægyptologisk tidsskrift

Indhold:

Gæstebud i nyt lys
Lise Manniche
Døden ved Nilen
J. Assmann
Det hellige ægteskab i ord og billede
P.J. Frandsen
Nofrusobk - Ægyptens første kvindelige regent
K. Ryholt
Vædder, phallos og Amons ikonografi
B. Dahl Hermansen

Forsideillustration:
Kvinder ved et gæstebud. Nebamons grav i Luxor. 18. dynasti (nu i British Museum)
ISSN 0903-4714

Om dette nummer
Siden sidst
Boganmeldelser


Om dette nummer

ved redaktør Lise Manniche

Hovedartiklerne i dette nummer af Papyrus bygger i de fleste tilfælde på foredrag holdt af forfatterne i forbindelse med DÆS’ arrangementer.

I foråret 1996 gæstede Jan Assmann fra Heidelberg København, og vi bringer her et uddrag af det andet af hans to foredrag, hvoraf det første blev refereret i forrige nummer. "Døden ved Nilen" er en fascinerende fremlægning af væsentlige punkter indefor ægypternes dødetro, som holdt sig levende i europæisk tradition helt til moderne tid. Assmanns betragtninger over den legemlige og sjælelige renselse som nødvendige forudsætninger for evigt liv kaster nyt lys over velkendte passager i den ægyptiske dødelitteratur.

Forinden vil læseren møde redaktørens udlægning af en anden klassiker indenfor den ægyptiske motivverden, nemlig gæstebudsscenerne i 18. dynastis privatgrave. Artiklen er en dansk bearbejdelse af et indlæg fra en kongres i Bruxelles i 1994 om thebanske grave, og emnet blev yderligere behandlet i et foredrag holdt efter DÆS-generalforsamlingen i 1996.

Den opmærksomme læser vil mærke sig to divergerende opfattelser hos Assmann og redaktøren: den ene hævder, at de levende ikke kunne se det guddommelige åsyn, den anden, at visse religiøse fester havde den specifikke hensigt, at private skulle kommunikere med det guddommelige. At have tilsyneladende modstridende, men dog alligevel supplerende, opfattelser af samme sag er ganske i den oldægyptiske ånd. Den ene udelukker ikke den anden, og i det foreliggende tilfælde er der tale om kommunikation på forskellige planer ved forskellige lejligheder.

Kommunikation er også temaet for artiklen af Paul John Frandsen. Han gav i maj 1994 den årlige "Glanville lecture" i Cambridge, som afholdes til minde om denne ægyptolog, der var professor i byen til sin død i 1956. Den tiltrækker kolleger og amatører fra hele landet og slutter med et populært "garden tea party" i direktørboligen i Fitzwilliam Museum. Artiklen her koncentrerer sig om en enkelt detalje i dette inspirerende foredrag, der handlede om den overførte betydning, der oftest ligger i den ægyptiske billedkunst såvel som i teksterne.

Kim Ryholts indlæg om et historisk problem fra det 13. dynasti udspringer af efterårets seminar om Mellemste Rige. Da det drejer sig om den første kvindelige regent i Ægyptens historie, knytter det sig smukt til temaet om Kvinden i Ægypten, som blev præsenteret ved det seneste seminar i marts måned.

Bo Dahl Hermansen tager i sin artikel som udgangspunkt en usædvanlig figur, fundet i Basta i Jordan, som tilsyneladene sammenkæder en vædders ikonografi med afbildingen af en fallos, et motiv, der har en parallel i symbolikken omkring den ægyptiske gud Amon.

^ Op


Siden sidst

ved Annette Kjølby og Lise Manniche

Nyt fra Danmark

Udstilling om lersten.
Det mest anvendte byggemateriale i det gamle Ægypten var lersten, kun specielle bygninger og bygningsdele blev lavet af sten. En plancheudstilling om brugen af lersten kan for tiden ses på Carsten Niebuhr Instituttet for Nærorientalske Studier, hvor DÆS jo også hører til.

Udstillingen giver en god introduktion til brugen af lersten såvel i oldtiden som i dag, og er godt illustreret med fotografier og akvareller fra Mellemøsten og især fra Ægypten. Udstillingen er lavet af en gruppe af andetårsstuderende på faget nærorientalsk arkæologi og er koordineret af ægyptologen Tine Bagh. Interesserede har mulighed for at se udstillingen indtil slutningen af august måned. (Egne notater)

For de rejselystne

Mumieportrætter får eget galleri.
De fascinerende mumieportrætter fra Faiyum skal udstilles i et særligt galleri ved Mahmoud Khalilmuseet i Giza. Portrætterne, som stammer fra den romerske periode, er malet på træ og er en afbildning af de afdøde i modsætning til de stiliserede mumiemasker fra tidligere tider. Mahmoud Khalilmuseet, hvor de nu bliver udstillet, huser ellers hovedsageligt en fin kunstsamling bestående af værker, skabt af europæiske og ægyptiske kunstnere fra det 19. og tidlige 20. århundrede. (KMT 8/1, 1997, s. 8)

Louvre stadig lukket.
Den ægyptiske samling på Louvre vil fortsat være lukket frem til den 15. dec. 1997.
(http://www.newton.cam.ac.uk./egypt/news.html)

Theben.
Ramses VIs grav er nu formelt genåbnet for besøgende. Ramses VIs (1151-1141 f.Kr.) grav var i øvrigt et populært "turistmål" allerede i græsk- romersk tid, hvor man troede at den tilhørte Memnon. Datidens turister var ikke bedre end nutidens, og de efterlod over 1000 graffiti på gravens vægge. En undersøgelse af disse graffiti er netop blevet påbegyndt af Adam Lukaszewicz (Polish Centre for Mediterranean Archaeology).
(http://www.newton.cam.ac.uk./egypt/news.html)

I Karnak er restaureringen af Thotmes IVs (1401-1391 f.Kr.) alabasthelligdom nu færdig. Sidste del af restaureringen bestod i opsætningen af de store loftsblokke. Bygningen står nu i Open Air museet. (Eg. Arc. 9, s. 27)

Nye fund og anden forskning

Alexandria - Cleopatras Palads.
Et ptolemæisk paladsområde er undervandsarkæologernes nyeste fund i Middelhavet ud for Alexandria. Ruinerne ligger på en landtange, som forsvandt i havet omkring det 4. årh. e.Kr. Den græske geograf Strabo besøgte biblioteket i Alexandria i år 25 f.Kr. og gav udførlige beskrivelser af området. Ved at følge Strabos beskrivelser af topografiske optegnelser over datidens Alexandria fandt udgravningsleder Franck Goddio frem til paladsområdet. Arkæologerne har fundet flere stykker af store skulpturer, incl. sfinkser, torsoer og hoveder af statuer, og de har også bjerget søjler, kapitæler og store bygningsblokke.  (KMT  8/1, 1997, s. 7; Eg. Arc. 10, s. 15)

Sunkne skibe.
Omkring 40 særdeles velbevarede græske og romerske skibsvrag er endnu et af de betydningsfulde resultater af undervandsudgravningerne ud for Alexandria. Skibene blev fundet langs en række af klipper parallelle med kysten, omkring 350 meter ud for Qaitbay fortet. Udgravningen af disse skibe forventes at frembringe værdifuld information om Alexandrias rolle i middelhavshandelen i græsk-romersk tid.  (Eg. Arc. 10, s. 27)

Zawiyet Umm el-Rakham - Ramses IIs tempel.
Kanaanæiske amforaer og cypriotiske krukker fundet i magasiner i området nord for Ramses IIs tempelfort i Zawiyet Umm el-Rakham (341 km vest for Alexandria) er gode beviser på handel i Ramesside-tiden. De otte nyopdagede magasiner kan ligesom templet dateres til Ramses II (1290-1224 f.Kr.), da de alle har dørelementer af sten med hans navne indskåret. Embedsmanden Nebres navn er også indskrevet på en af stenblokkene. Han kendes også fra tidligere indskrifter på lokaliteten og var muligvis templets bygherre. Det ene af magasinerne var blevet blokeret i oldtiden v.h.a. to kornkamre som var opført udenfor. Den arkæologiske ekspedition under ledelse af Stephen Snape (University of Liverpool) har desuden udgravet en serie på tre kapeller med en stenbelagt gårdsplads og søjlegang foran. Endelig har de nær portene øst for templet afdækket dele af en stor lerstenskonstruktion. Den vil muligvis vise sig at være del af en mur, som omgav komplekset eller måske en enorm processionsvej. Dens funktion skal undersøges nærmere næste sæson. (KMT  8/1, 1997, s. 7-8; LÄ III, 1021, VI, 845)

Qantir - stalde.
Et vældigt staldkompleks fra Ramessidetiden (19.-20. dynasti) har været fokus for udgravninger i Qantir i de seneste år. Udgravningerne, som ledes af Edgar Pusch (Pelizaeus Museum, Hildesheim), har afdækket et område på 15.000 m2 med seks bygningsdele. Hver af disse bestod af en pylonlignende indgang til en stor gårdsplads, syd for hvilken lå en søjlehal, en søjlegang og mindst 11 tilstødende rum, hvert med tøjringssten og toiletlignende anlæg. Prøvegravninger har vist, at området i det 18. dynasti var optaget af private huse og villaer.  (Eg. Arc. 10, s. 28)  

Giza.
De gamle ægyptere var ikke altid lige gode til at respektere deres forfædres bygningskunst. Syd for Mykerinos’ (2490-2470 f.Kr.) pyramide har udgravninger ledet af Zahi Hawass (Supreme Council of Antiquities) ført til fundet af værksteder fra Ramessidetiden, hvor man genbrugte dele af Gamle Rige monumentet. Genbruget gik især ud over de arkitektoniske elementer og skulpturer, som var lavet af granit.  (Eg. Arc. 10, s. 28)

Sakkara. "Ny" tidlig dynastisk grav.
Vest for Djosers trinpyramide en en polsk ekspedition, ledet af Karol Mysliwiec, stødt på overbygningen til en grav fra 2. dynasti (2770-2649 f.Kr.). De udgravede dele består af en gårdsplads udhugget i klippen og omgivet af en lerstensmur. Desværre er der ingen informationer om bygningernes størrelse. I starten af 3. dynasti er dele af gårdspladsen blevet ødelagt, da en større grav blev udhugget i klippen. Senere blev der gravet en ny skakt. Indenfor området har udgraverne fundet blåglaserede fajancekakler magen til dem, som man kender fra underbygningen i Djosers anlæg, samt keramik karakteristisk for den tidlige dynastiske periode. Disse fund tyder på, at alle tre anvendelsesfaser kan dateres til 2. og 3. dynasti, altså tidligere end og omkring Djoser. Grave fra denne periode blev også udgravet i Sakkara af Walter B. Emery tidligere i dette århundrede. I gårdspladsen er der desuden fundet levn efter flere små ildsteder med spredte knoglefragmenter og keramik, som lader til at være af Gamle Rige dato. Ildstederne er muligvis af kultisk betydning, men kan også være eksempel på genbrug af området.  (Eg. Arc. 10, s. 28; KMT  8/1, 1997, s. 9)

Wnw-inws mastaba.
En velbevaret 6. dynasti stenmastaba med et fint dekoreret gravkapel blev fundet af en australsk ekspedition under ledelse af Naguib Kanawati. Graven tilhører embedsmanden Wnw-inw, prins og opsynsmand over Øvre Ægypten og præst ved Tetis pyramide (2323-2291 f.Kr.). Gravkapellet består af tre rum bevaret op til døroverliggerhøjde og indeholder gravejerens skindør in situ. En 12 m dyb skakt fører ned til gravkammeret, hvor der er velbevarede bemalede vægge. Motiverne i gravkammeret er de traditionelle kornkammer- og slagtescener samt offerliste. Sarkofagen blev plyndret allerede i oldtiden, men udgraverne fandt rester af gravgaverne. (Eg. Arc. 10, 1997, s. 28)

Abydos. Umm el-Qa’ab.
Umm el-Qa’ab ved Abydos er kendt som gravplads for de tidligste konger over et samlet ægyptisk kongerige (ca. 3000-2650 f.Kr.). De tyske udgravninger under ledelse af Günther Dreyer presser imidlertid dateringen for gravpladsens start længere tilbage for hvert år. Nu er der i U-gravpladsen (den del af gravpladsen hvor de prædynastiske grave ligger) fundet grave, som dateres helt tilbage til sen Nagada I (ca. 3600 f.Kr.). Altså næsten lige så tidlige som Nagada I-gravene i Hierakonpolis, som var en af de andre vigtige byer på dette tidspunkt. Dekorationen på en af Nagada I-krukkerne fra udgravningen viser en skematisk afbildning af Nildalens topografi og fauna, og forestiller muligvis et landkort.

Ud over disse spændende prædynastiske fund har udgraverne fundet adskillige såkaldte bullae, som er hule lerkugler med forseglinger. Disse er muligvis de tidligste lerforseglinger fundet i Ægypten. Nogle af dem bærer Narmers navn med årsdatering, og forekommer, berettes det, at referere til hans sejr over Deltaet. Se, det ville jo være rigtig interessant! Vi venter med spænding på yderligere oplysninger.

Genudgravning og rekonstruktion af de tidligdynastiske grave fortsætter i Abydos. I 2. dynastikongen Khasekhemwys grav er der nu fundet op til 40 seglaftryk med Djosers navn. Voldsomme regnstorme i november måned ødelagde desværre de restaureringer, som i de senere år er udført på 1. dynastikongen Dens grav. Regnstormene var ikke så voldsomme som i 1994, men forårsagede dog mindre skader på flere lokaliteter.
(KMT  8/1, 1997, s. 10, 69; Eg. Arc.10, s. 29. For nærmere oplysninger om udgravninger i Abydos henvises bl.a. til J. Spencer, Early Egypt, London 1993, eller udgravningsrapportene i MDAIK)

Nyopdaget Thotmes III-tempel.
Et hidtil uregistreret Thotmes III-tempel (1479-1425 f.Kr.) er blevet fundet ved mundingen af wadien, som leder ind mod Umm el-Qa’ab. Det blev lokaliseret i forbindelse med en topografisk undersøgelse af området, udført af et amerikansk udgravningshold ledet af Mary Ann Pouls. Kalkstenstemplet, som er omgivet af en stor lerstensmur, er kun bevaret op til en meters højde, men har stadig fint udskårne og bemalede relieffer.
(Eg. Arc. 9, s. 30)

Theben. Mellemste Rige-tempel.
På "Thoth Hill" har et ungarnsk udgravningshold under ledelse af Gyozo Vörös udgravet en fuldstændig grundplan af et Mellemste Rige-lerstens-tempel, stående på en massiv stenterrasse. Der blev fundet mange kalkstensfragmenter fra indgangen; nogle var indskrevet med tekster viet til Horus og navnet på Saankhare Mentuhotep (III) (ca. 2010-1998 f.Kr.). Udgraverne fandt også fragmenter af bavianstatuer og votivsteler fra Mellemste Rige. Under dette lerstenstempel fandt udgraverne et ældre stentempel.
(Eg. Arc. 9, s. 27; Eg. Arc. 10, s. 29)

El-Kab.
En belgisk ekspedition under ledelse af Luc Limme har opdaget en intakt klippegrav fra begyndelsen af 18. dynasti. Graven indeholdt kister, mumier, fin keramik og en bronzeøkse. (Eg. Arc. 9, s. 28)

Andet nyt

ANE-listen genoprettet.
Ja, tingene ændrer sig hurtigt på internettet. ANE (Ancient Near East)-listen, som vi i sidste nummer meddelte var blevet lukket, blev genåbnet i december, og det er altså igen muligt at få oplysninger om ægyptologiske emner via den vej.
(www oriental institute 20. dec. 1996,
http://www-oi-uchicago.edu/OI/ANE/OI ANE.html)
AK

Dateringer følger J. Baines og J. Málek, Atlas of Ancient Egypt, Oxford 1992, s. 36-37.

Forkortelser:
Eg. Arc.9 = Egyptian Archaeology 9, 1996; Eg. Arc.10 = Egyptian Archaeology 10, 1997.
LÄ = Lexikon der Ägyptologie; MDAIK = Mitteilungen des Deutschen Archäologischen Instituts Kairo.

Hvad blev der af prins Tuthmose ?

Det ægyptiske museum i Berlin har for nylig erhvervet sig en figur, som på sin vis kompletterer museets fine samling af kunst fra Amarna-tiden.1 Nok er det ikke et kunstværk i den karakteristiske Amarnastil, men forbindelsen er der nu alligevel.

Figuren forestiller ifølge indskriften "kongens søn Tuthmose". Han var tilsyneladende barn af Amenhotep III og skulle efter alt at dømme en dag have været kong Tuthmose (Thotmes)V. Det blev han ikke, og i stedet blev det historiske forløb krydret med Amenhotep IV/Akhenatens revolutionerende ideer.

Men hvad blev der af Tuthmose? Figuren i Berlin viser ham som afdød, liggende på en båre med løvefødder. En fugl med menneskehoved sidder over hans brystkasse. Prinsen er død, og figuren har utvivlsomt været en del af hans gravudstyr.

For snart tyve år siden gav jeg et indirekte bud på prinsens forsvinden, som den kunne være blevet gengivet i de populære, ægyptiske kilder. Det skete først i en diasserie, dernæst i en børnebog, som var en oversættelse af Historien om prinsen, der kendte sin skæbne (Forlaget Ibis 1978, Forum 1981), altså ikke en type litteratur, der normalt ville have den store indflydelse på  kolleger udi ægyptologien, selv om forslaget var seriøst ment. Teksten, som er nedskrevet kort efter Amarnatiden, og som rummer træk, der hører til netop her, beretter om en anonym ægyptisk prins, der for at undslippe sin skæbne drager til et fremmed land. Her vinder han den lokale prinsesse ved at være den eneste af bejlerne, der kan springe helt op til vinduet i det tårn, hendes far har anbragt hende i. Papyrusrullen mangler slutningen, men det er heller ikke den, der er relevant her. Det er snarere begyndelsen.

Mine illustrationer til fortællingen viser prinsens far med Amenhotep IIIs kendte korpus og ansigtstræk, mens prinsen selv er en ung mand med Amarna-ansigt. I den ægyptiske litteratur er det ikke ukendt at lade historiske hændelser fremtræde som en allegori.2 Måske har forfatteren til Historien om prinsen villet give en udlægning af, hvordan den ægyptiske prins forsvandt ud af billedet så pludseligt: Han forlod simpelthen landet og endte som fyrste i et lilleasiatisk fyrstendømme (i historien intet mindre end Naharina)! Måske den anonyme prins af læseren blev identificeret med Tuthmose?
LM

Noter:
1. Antike Welt, 28. årgang, 1987, s. 27-32.
2. Jf. L. Manniche, "The Wife of Bata", Göttinger Miszellen 18, 1975, s. 33-38.  

^ Op


Boganmeldelser

Jacob Skovgaard-Petersen, Moderne islam. Muslimer i Cairo, Gyldendal Undervisning, 1995. 160 sider, ill.; pris kr 171.
Denne bog, skrevet til gymnasiet og HF, er en fremragende introduktion til islam i Cairo, idet den beskriver denne bys politiske, sociale og religiøse udvikling gennem de sidste fem hundrede år. Bogen består af 15 kapitler efterfulgt af tekster, som illustrerer grundteksten. Disse tekster er forfattet af muslimer i Cairo og er for første gang oversat til dansk. Særlig interessant er de sidste kapitler i bogen, hvor forfatteren beskriver situationen i det moderne Cairo. Her kommer hans store kendskab til nutidens islam særligt til sin ret. Bogen kan på det bedste anbe-fales til alle, der interesserer sig for Ægypten.
TH-R

Jesper Frandsen, Ægyptisk Matematik, Forlaget Systime a/s, Skt. Paulsgade 25, 8000 Århus C. 128 sider; pris incl. moms: kr 120.
En bog om ægyptisk matematik på dansk har længe været savnet. Erik Lundsgaards lille bog om samme emne, der udkom i 1945, og Olaf Pedersens "Matematik og naturbeskrivelse i oldtiden" fra 1975 gav kun korte oversigter.

I indledningen gennemgår forfatteren de forskellige kilder til ægyptisk matematik, nemlig Pap. Rhind, Læderrullen, samt Pap. Kahun, som alle er i British Museum, endvidere Pap. Moskva (i Pushkinmuseet) og Pap. Berlin. Dernæst følger en kort oversigt over hieroglyffer og hieratisk skrift.
 De fire elementære regneoperationer (addition, subtraktion, multiplikation og division) samt brøkregning hos ægypterne behandles indgående, og der gennemgås endvidere tabeller, ligninger, areal- og rumfangsbestemmelser og stambrøks-teori. Bagest i bogen følger en samling opgaver til læseren, en kronologisk oversigt, samt litteraturliste. Et stikordsregister gør det let at finde rundt i bogen. Bogen er flot illustreret med farvebilleder af ægyptiske templer og monumenter. På side 42-43 er der to gode farveoptagelser af udsnit af Pap. Rhind.

Bogen er skrevet for gymnasiets matematiklinje, men den kan læses af og anbefales til alle Ægyptensinteresserede - selv om der er mange formler.  TH-R

Mette Viking, Turen går til Egypten, 6. udg., Politikens Forlag. 144 sider, ill. ; pris kr 129.
Politikens Forlag har udsendt 6. udgave af Turen går til Egypten i sin kendte og populære rejsehåndbogsserie. Bogen, der er forfattet af ægyptologen og rejselederen Mette Viking, er en glimrende og meget brugervenlig guide til Ægyptensrejsen. Den er opdelt i seks geografiske områder og indeholder en række velskrevne afsnit over vigtige temaer i oldægyptisk kultur (guder, hieroglyffer, kendte faraoner, kartoucher, faraos sidste hvilested, samt en oversættelse af Akhen-atons solhymne) og endvidere et afsnit om dykning. Der er yderligere en række praktiske oplysninger samt en nyttig miniparlør. Blot at kunne sige et par ord på ægyptisk kan jo virkelig skabe kontakt til ægypterne.
 Bogen er i øvrigt illustreret med meget flotte farvefotografier (specielt billedet s. 87 er en sand perle: vue af vestbredden med felukka på Nilen).
 Denne bog bør være i lommen på alle Ægyptensrejsende! TH-R


^ Op
< Papyrus
< Dansk Ægyptologisk Selskabs homepage